Kapetan i budućnost Zvjezdanih Staza

Ovih dana održava se najveća pop kulturna manifestacija San Diego Comic-Con. Nekada je svrha okupljanja bila ljubav prema stripovima, ali Hollywood je odavno “ukrao show” i konvencija prvenstveno služi za promociju filmova i serija. Posebno je živahno bilo na “Star Trek” prezentaciji. Zvjezdane Staze imaju ambiciozne planove za slijedećih par godina.

Iako su sve oči uperene u kultnog Kapetana Picarda, CBS likovi su reklamirali treću sezonu nesrećnog Discovery-a. Ponose se planovima koje su spremili nakon katastrofalne druge sezone. Alex Kurtzman i njegovi partneri u zločinu nemaju srama dok izjavljuju kako će ispoštovati kanon Zvjezdnih Staza s novom sezonom koja je “hiljadu godina u budućnosti”. Zašto jednostavno ne otkažu ovo sranje i ulože resurse u neke druge projekte. Ali ostavimo Discovery, i posvetimo se temema koje stvarno zanimaju fanove.

Za vrijeme prezentacije rečeno je da će se u “Star Trek: Picard” seriji pojaviti veterani Zvjezdnih Staza kao što su: Jonathan Frakes (Commander Riker), Brent Spiner (Data) i Marina Sirtis (Deanna Troi). Osim voljenih likova Slijedeće Generacije (Star Trek – The Next Generation) u seriji će se pojaviti i Jeri Ryan (Sedma od Devet s Voyagera). Ključni moment je bio novi trejler u kojem konačno možemo da vidimo omiljenog kapetana Jean-Luc Picard-a ponovo u akciji. Pogledajte sami.

Drame i akcije izgleda neće nedostajati. Ne mogu se oteti utisku da se radi o distopičnoj (alternativnoj) budućnosti, a ako je iko zaslužio mirnu penziju to je kapetan Picard. Ne izgleda mi kao “prirodni” nastavak na legendarnu seriju, ali ne treba previše pametovati na osnovu dva minuta materijala. Makar je ohrabrujuće to što Alex Kurtzman neće biti glavni kreativni glas ove serije. Nada još postoji da će sir Patrick Stewart dobiti scenarij vrijedan njegovog vremena i talenta. Premijera je odložena za početak 2020. godine.

Star Trek: Lower Decks (CBS)

Za vrijeme Comic Con prezentacije prvi put su otkriveni konkretni detalji u vezi humoristične animirane serije “Lower Decks”. Priča će pratiti likove sa dna komandnog lanca, sa strateški nevažnog broda. CBS je naručio dvije sezone, a glavni kreativac je Mike McMahan, glavni scenarist najpopularnije naučno fantastične komedije “Rick and Morty”. McMahan je najavio da će radnja biti na potpuno novom brodu U.S.S. Cerritos (California klasa).

Zanimljive godine čekaju Star Trek fanove. Makar se nadamo, ako Kurtzman ne satere franšizu u dno.