Karpenter počastvovan u Kanu (Video)

Pored svih glamuroznih premijera na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu gotovo nezapaženo je prošla vijest o nagradi koju je dobio Džon Karpenter (John Carpenter). Francusko udruženje režisera bira dobitnika “Zlatne kočije” (Carrosse d’Or) i ove godine zaslužno je dodjeljena ikoni nezavisnog filma za životno djelo.

Karpenter je stari majstor niskobudžetnog filma i inspirisao je generacije filmskih umjetnika. Od “Noći Vještica” (Halloween, 1978.) do “Bijega iz Njujorka” (Escape From New York, 1981.) snimio je neke od naših omiljenih filmova. Nisu zaboravili ni fantastičnu filmsku muziku koju je Karpenter komponovao. Naslovna tema “Napada na policijsku stanicu 13” (Assault on Precinct 13, 1976.) je remek djelo minimalističke elektro muzike. Udruženje režisera u svom pismu navode da Karpenterova muzika i dan danas inspiriše francusku elektro scenu.

Iako je Džon prvenstveno poznat kao horor režiser, u pismu su spomenuli “Čovjeka sa zvijezda” (Starman, 1984.) kao jednu od najboljih melodrama te decenije. Svaka im čast. Rijetko se ko danas sjeti sedamdeset jednogodišnjeg autora koji većinu vremena provodi igrajući video igre. Zaslužio je predah nakon što nam je dao neke od najcool filmova našeg djetinjstva. U nastavku možete pogledati predavanje koje je kultni režiser održao u Kanu. Otkriva “tajne” zanata.