Kina i Amerika u novoj svemirskoj trci

Ovih dana kineski svemirski program je dao dobre rezultate. Njihova nova i (još neimenovana) svemirska letjelica je uspješno sletjela nakon trodnevne misije. Tri padobrana su se je spustili u kinesku pustinju.

Ovo je istorijski let za Kineze i prototip njihovih letjelica slijedeće generacije. Takođe ova misija je bila i test njihove najače rakete Long March 5B. Uspjesi na sve strane. Njihov primarni plan je iskoristiti Long March 5B za izgradnju modularne svemirske staice u niskoj orbiti. I to sve u slijedeće dvije do tri godine. Neimenovana letjelica s početka priče najvjerovatnije će služiti da odveze ekipu od šest članova na tu buduću stanicu.

Sve to zvuči impresivno, osim činjenice da ta njihova letjelica neodoljivo podsjeća na Musk-ovu SpaceX Crew Dragon letjelicu. Ne bi kinezi “piratizovali” tuđu tehnologiju. 🙂 A kad smo kod Crew Dragon-a…

Astronauti polijeću iz Amerike prvi put u (skoro) deset godina

Dva NASA astronauta će krajem ovog mjeseca (27. maja) poletjeti za internacionalnu svemirsku stanicu (ISS) sa američkog tla. Kao što znate otkad je NASA poslala space shuttle u penziju 2011. godine, američki astronauti su kretali ka ISS-u ruskom Soyuz raketom iz Baikonur kosmodroma u Kazahstanu.

Istorijska je takođe činjenica da je ovo prvi put da američka privatna svemirska letjelica prevozi astronaute do svemirske stanice. Naravno u pitanju je SpaceX-ov Crew Dragon. Letjelicu će lansirati Falcon 9 (Musk-ovom) raketom iz Kennedy Svemirskog Centra (Florida).

NASA je zamolila da se ne okuplja publika (zbog prokletog COVID-19), nego da lansiranje gledaju online iz sigurnosti svojih domova.