kina-osvojila-tržište-bliskog-istoka

Kina i izvoz dronova za tržište Bliskog Istoka

Korišćenje oružanih dronova (bespilotnih letjelica) u području Bliskog Istoka je značajno povećano u zadnjih par godina. Mnoge države ih koriste u regionalnim sukobima. Ključni razlog povećanja je izvoz dron tehnologije iz Kine. Prema novom izvještaju britanskog bezbjednosnog tink-tenka Royal United Services Institute (RUSI) saznajemo da sve veći broj država Bliskog Istoka je nabavilo naouružane dronove. Određene države su ih uvezle poput Jordana, Saudijske Arabije i Ujedninjenih Arapskih Emirata ili druge koje imaju vlastitu dron produkciju poput Izraela, Irana i Turske.

Kina je osvojila tržište u zadnjih par godina u području Bliskog Istoka (i ne samo tu) nudeći dron tehnologiju po nižim cjenama od konkurencije i bez uslovljavanja političkim razlozima poput Amerike pri prodaji vojnih tehnologija. Prema istom izvještaju naziva “Oružani dronovi u Bliskom Istoku: Proliferacija i standardi u regionu” (“Armed Drones in the Middle East: Proliferation and Norms in the Region”) saznajemo da je Kina iskoristila rupu u tržištu i isporučila dronove državama koje nisu ovlaštene da iste kupe od Sjedinjenih Američkih Država. Po drastično jeftinijim cjenama pri tome.

Izvještaj takođe navodi kako i kada su određene države koristile oružane dronove i da li je promjenjen način na koji se ove države odnose prema zračnim snagama. Saznalo se da su Iran i Turska potpuno promjenili način korištenja zračnih snaga nakon nabavke dron tehnologije. Prema izvještaju tek trebamo da vidimo kako će popuštanje ograničenja na izvoz oružanih dronova od strane Trampove administracije utjecati na ovaj region. Zaključak je da proliferacija oružanih dronova u Bliskom Istoku neće stati, već najvjerovatnije će se proces ubrzati.

Zanimljivo mi je korištenje termina proliferacija oružanih tehnologija koji podsjeća na prethodni Hladni Rat i tadašnju trku u naoružanju čije je srce bilo proliferacija nuklearnog naoružanja. Dron tehnologija ima sličnu ili istu funckiju u naše vrijeme.

izvor AP via Haaretz