Kineska vlada “izbrisala” South Park

Iza kineskog velikog digitalnog zida nema mjesta za popularni animirini serijal za odrasle.

Sav materijal vezan za “South Park” nećete moći naći na kineskom internetu. Kineska vlada je predana u svojim cenzorskim poduhvatima, tako da osim što nećete moći pogledati epizode kontroverznog crtanog, nećete moći naći ni klipove sa djelovima istih epizoda. Cenzura ne staje tu, jer su uspješno izbrisali svu online raspravu sa fan stranica i društvenih mreža. Kad kažem društvene mreže u Kini, misli se na njihove kontrolisane kopije kao što su Weibo (kineski Twitter). Kako su kreatori “South Park”-a uspjeli navući bijes kineskih cenzor majstora?

Epizoda koja je prikazana prošlu srijedu (Sezona 23, epizoda 2 “Band in China”) nemilice kritikuje ne samo kinesku vladu, nego i holivudske elite. Dobro je poznato da veliki studiji (auto)cenzurišu filmove da bi bili uspješni na ogromnom kineskom tržištu. Rekordi gledanosti se obaraju baš iz tog razloga. Autori “South Park”-a posebno kritikuju Disney zbog “prostituisanja” Kineskim vlastima. Parodiraju popularnog crtanog medvjeda Winnie the Pooh-a, koji je zabranjen u Kini jer “liči” na vođu nedodirljive partije. Ludilo ide toliko daleko da je prošlogodišnji (dječiji!) film “Christopher Robin” (koji ima dotičnog medu) bio zabranjen u Kini.

Autori crtane serije Matt Stone i Trey Parker ostavili su ironičnu poruku povodom cenzorske akcije. U poruci “toplo dočekuju kineske cenzore u svoje kuće i srca”. Takođe kažu “da više vole novac nego slobodu i demokratiju.” (poput svih drugih kreativaca u Hollywood-u). Poruku su završili sa uzvikom: “Živjela komunistička partija”. Nisu bez razloga jedni od najboljih satiričara našeg vremena.

Ova kontroverza dolazi u isto vrijeme kada NBA ima problema u Kini. Preveliki keš je u pitanju. Gigant video igara Blizzard takođe ima vlastiti skandal s kaznom prema profesionalnom kineskom igraču jer je izrazio podršku protestima u Hong Kongu. To komunisti ne vole. A ako komunisti nešto ne vole, onda nema para sa kineskog tržišta za velike kompanije.

Treba li vam bolja preporuka od ove? Nova sezona me je oduševila. Večeras nas očekuje jubilarna 300 (!) epizoda. Živio nam “South Park”!