Kingdom Hearts crtani serijal?

Twitter je zadnjih par dana preplavljen tračevima (?) o mogućem Kingdom Hearts crtanom serijalu koji bi bio dostupan na Disney+ platformi.

Što ima smisla jer će budućnost striming ratova svesti se na ekskluzivnost naslova. Određeni sadržaj, npr. Justice League Snyder Cut će biti dostupan samo na HBO Max. Da bi ga gledali, moraćete se preplatiti na izabrani servis. U tom kontekstu potpuno je jasno zašto bi Disney “naručio” Kingdom Hearts materijal. Milioni igrača (da li sam precjenio ovu fan grupu?) bi sigurno kupili Disney+ pretplatu zbog animiranog spin-off-a omiljenog serijala video igara.

Šta je (kog đavola) Kingdom Hearts?

Jedan od najkomplikovanijih serijala ikad. Sama ideja o kombinaciji (crossover) Disney i Final Fantasy likova zvuči suluda. Ali iz nekog razloga funkcioniše. Prvi KH (za PlayStation 2 iz 2002.) je čudo jer uopšte postoji. Ovaj akcioni RPG je prva igra koju je režirao Tetsuya Nomura, čova prvenstveno poznat kao dizajner (modernih) FF likova. Nomura je autor i kreativna snaga iza ovog netipičnog serijala.

Nametnuta izolacija tokom prošlih mjeseci konačno me natjerala da se suočim sa Kingdom Hearts igrama. Oduvijek sam kao veteran Final Fantasy igara osjećao se dužnim da barem probam KH. Nabavio sam cjeli serijal, jer moj opsesivno kompulsivni mozak nije mogao jednostavno krenuti igrati KH 3 (2019.).

Razuman čovjek bi pretpostavio da prije igre koja se zove Kingdom Hearts 3 mora odigrati dvije igre (KH 1. i 2.). Zdrav razum i logika nemaju veze s ovim serijalom, tako da treća igra je zapravo deseta (!!!) u nizu.

Takođe imena igara (i kompilacija) ne pomažu. Ako ozbiljno razmišljate da igrate preporučujem vam da nabavite The Story So Far kolekciju, koja baš kao što joj ime kaže, za cilj ima da vas pripremi za treći nastavak. Jer priča je legendarno konfuzna. Važno je samo da za razumnu cijenu dobijete hrpu materijala.

Već se puna dva mjeseca borim i konačno sam pri kraju (preskočio sam barem jednu igru potpuno i dvije nisam dovršio). Ova kolekcija na jednom mjestu obuhvata ranije objavljene remastere Kingdom Hearts HD 1.5 + 2.5 Remix i Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue. Ranije sam samo na osnovu konfuznih naslova odbijao da probam franšizu.

Priča o dječaku po imenu Sora koji zajedno sa Šiljom (Goofy) i Pajom Patkom (Donald Duck) putuje i spašava razne svijetove je bespotrebno komplikovana. Ta zbunjujuća (i duga) priča je glavni razlog zašto novi fanovi ne prilaze franšizi.

Ideja o crtanom serijalu koji bi pratio (i objasnio) komplikovanu hronologiju novoj publici zvuči kao idealno rješenje. Ono što me posebno raduje kod tračeva o crtanom, jest špekulacija da Square Enix (ne Disney) radi pilot epizodu. I to pomoću Unreal 4 Engine-a, baš kao što su igre urađene. Ako išta znate o ludim japanskim genijima iz Square jest da rade najbolje CGI (kompjuterski generisane) scene koje ste ikad vidjeli u životu. Kakav crni Pixar.

Tako da se radujem mogućnosti animirane serije zasnovane na KH igrama. I sam sam u čudu.