Ko od vas želi “Dosije X” crtani serijal?

Hollywood je zaključan zbog pandemije i jedino što iz Kalifornije dolazi ovih dana su vijesti o crtanim serijama. Svi mogući kultni crtani dobijaju nove sezone (od Animanijaka do Beavis i Butt-Heada).

Dugovječne franšize poput “Zvjezdanih Staza” danas imaju osrednje smješan crtani. U ovoj maloj renesansi animacije zašto i “Dosije X” ne bi dobio humoristični crtani serijal? Makar tako razmišljaju likovi iz Foxa (Disney vlasništvo).

Radni naziv projekta je “The X-Files: Albuquerque“. Radnja će pratiti “B-tim” koji će se baviti najčudnijim (i tupavim) slučajevima ikad. Nešto na što agenti Mulder i Scully nikada ne bi gubili vrijeme.

Za ovaj spin-off su zaduženi scenaristi Rocky Russo i Jeremy Sosenko. Možda ih znate po Netflix crtanom za odrasle “Paradise PD“. Likovi su takođe napisali jednu od najlošijih komedija u zadnjih deset godina “Movie 43”. Možda je nekome to “dobar” film. Nećemo pretjerivati.

U svakom slučaju promjena je dobro došla. “Dosije X” kakav smo znali, nakon jedanaest sezona i dva filma stvarno nema više smisla snimati. Gillian Anderson se slaže sa mnom i javno je rekla da ne planira se vraćati ovoj ulozi.

Ne treba naglašavati da ni ona, ni David Duchovny neće učestvovati u animiranom spin-offu. Originalni kreator serije Chris Carter je jedan od izvršnih producenata.