Kojima i BAFTA nagrada za životno djelo

The Fellowship” je nagrada za životno djelo koju dodjeluje Britanska Akademija za filmsku i tv umjetnost (BAFTA). Priznanje je za izvanredno dostignuće u polju pokretne slike (ne samo filmskog medija, već i video igara). Prethodni dobitnici ove prestižne nagrade su (između ostalih): Shigeru Miyamoto, Martin Scorsese i Rockstar Games.

Možda je zanimljivo da je braći Houser (Rockstar osnivačima) nagradu uručio niko drugi do Hideo Kojima. Ali ostavimo se prošlosti. Ovogodišnji dobitnici su Kathleen Kennedy i spomenuti japanski autor. Kenedijeva je izgleda dobila ovo priznanje jer je uništila Star Wars? Sigurno nije lak posao razvaliti jednu od najuspješnijih filmskih franšiza. Svaka joj čast na tome. O njoj dovoljno pišu svi mediji, mi ćemo se fokusirati na genija Kojimu.

Jedno je od najprepoznatljivijih imena svijeta video igara. Voli da se fotografiše sa Hollywoodskom elitom. Prvi je ponosno pisao da je scenarista i režiser igara. Dugo vremena je bio jedan od rijetkih autora u svom mediju (ako vam autorska teorija uopšte znači šta?).

Kreator je kultnog Metal Gear Solid serijala (i Death Stranding igre). Proveo je više od dvadeset pet godina u Konami-u radeći na Metal Gear-u. Zaslužan je za inovacije u video igrama, posebno za sinematičnu prezentaciju. Stvarno je doprinio da igre budu shvaćene kao ozbiljan medij. Od prvog MGS-a (1998.) pričao je kompleksne priče koje ranije nismo vidjeli. Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty (2001.) slovi za prvu post-modernu video igru.

Ipak, Kojimin magnum opus je bio (i izgleda zauvijek biće) Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004.). Uz priču i prezentaciju, imao je fantastičan gameplay. Neke od najboljih boss borbi u istoriji igara. Izgleda da je i Hideo sam svjestan da mu je to najbolja igra, jer ju je preporučio u službenom BAFTA razgovoru. Poslije toga sve je otišlo do đavola…

Važno je spomenuti da je Kojima želio da MGS 2 bude njegov posljednji Metal Gear. Baš kao i treći. Ali zbog silnih prijetnji smrću koje su došle na Konami adresu, pristao je da radi Metal Gear Solid 4: Guns of Patriots (2008.). Tu počinje njegov samoprezir ka vlastitoj kreaciji (i fanovima?). Ova toksična veza će se samo razvijati kako Hideo bude “prinuđen” da radi još Metal Gear igara.

Neke od tih igara stvarno sam volio. Kao što je slučaj s anti-američkim narativom MGS Peace Walker (2010.). Ali dalo se naslutiti da Kojima ne voli nas (Metal Gear fanatike). Uprkos svim parama i uspješnoj karijeri (brat je napredovao u Konami hijerarhiji do Vice presidenta), Koji je počeo glumiti mučenika. Što je naravno imalo kulminaciju u farsi zvanoj MGSV. Prvo nam je prodao demo po cjeni pune igre MGSV Ground Zero (2014.). Onda je izdao (namjerno?) nedovršenu igru MGSV The Phantom Pain (2015.).

Konami je popizdio jer nakon pet godina i 80 miliona dolara (!) genije još nije završio proizvod. U tom trenutku aura mučenika je kanonizovana. Kojima je bio jadni “mali” umjetnik kome bezdušna korporacija nije dala da ostvari svoju viziju. Što dragi čitaoče je daleko od istine. Koji je bio jedan od glavnih poslovnih likova u toj korporaciji. Samo što se više volio fotkati sa modelima i putovati po svijetu, nego praviti još jednu Metal Gear igru od koje mu je bilo muka.

Životno djelo ovog autora (Metal Gear serijal) je više nego impresivno. Bojim se samo kako vrijeme bude prolazilo, da će Hideo sam biti svoj najveći neprijatelj i uništiti nasljeđe koje je stvorio. Za sad mu ide “super”, ali ne mogu trenutno pričati o Death Strarnding-u. Nemam snage.