Kojima, marketing i budućnost igara

Za koji dan igrači širom svijeta biće u mogućnosti igrati “Death Stranding“. Svjedoci smo nezapamćeno agresivne marketinške kampanje koja služi da nas uvjeri kako je Hideo Kojima genije i da moramo kupiti njegovu novu igru. Problem nastaje kad kritičari koji su dobili igru besplatno (15 dana ranije) ne mogu naći pretjerano dobre riječi za Kojimino novo “remek-djelo”.

Malo je reći da se radi o ambicioznoj video igri. Puna je poznatih glumaca (i režisera), visoko intelektualnih koncepata i sadrži se od poprilično dosadnog i repetativnog gameplay-a. Ako ste ikada željeli igrati kao poštar ili kurir ovo će vam biti omiljena igra. Svi ostali neće se pretjerano zabaviti sa Kojiminom vizijom.

Ali ostavimo igru na trenutak. Ako je Hideo genije, onda je definitivno genije marketinga. Pogledajte TV reklamu ispod. Da ne znam o čemu se zapravo radi, pomislio bih da je to najbolja igra ikada napravljena.

Ali “Death Stranding” nije ta igra. Sve ove godine (otkako je igra najavljena) samo me zanimalo koliko će Sony kreativne slobode dopustiti Kojimi. Ne radi se tu o nekim umjetničkim principima, mene je samo zanimalo koliku suludu količinu novca su spremni potrošiti na “Genija”.

Cijela ova priča kako je Hideo “mučenik” medija video igara i kako ga je “zli” Konami godinama sputavao je samo to, priča. Kada ponavljaju mit o mučeniku niko ne spominje kako je potrošio (minimalno) 80 miliona dolara i pet godina da ne dovrši posljednji Metal Gear Solid (V: The Phantom Pain). Konami nosi taj grijeh što su izdali nedovršeni proizvod na tržište, ali realno šta drugo jedna kompanija može da uradi? Hideo im je ostavio bestseller (Metal Gear Solid V je prodan u skoro 7 miliona primjeraka). Sony nažalost nije te sreće. I izgleda da su bili svjesni toga već neko vrijeme.

Jedino opcija koja je Sony imao je marketing. Ako je u čemu Kojima provjereno dobar to je. Nezapamćena kampanja kreće sa Conan O’Brien-om, a završava sa Rick and Morty-em. Sony Music je izdao album sa “popularnim” izvođačima koji obrađuju “intelektualne motive” igre.  Otud synth pop bend CHVRCHES u promo materijalima. Hideo je “dovukao” legendarnog autora “Mad Max“-a George Miller-a ne bi li nas uvjerio kako je njegova igra budućnost medija. Sumnjam.

Koliko god da poštujem dotičnog gospodina (nekada davno sam poštovao i Kojimu) ne vjerujem njegovom hvalospjevu. Sony je organizovao obaranje Ginisovog rekorda u najvećem broju pozdrava “high five” u Saudijskoj Arabiji od svih mjesta. Dio je to strategije da prodaju igru na arapskom tržištu. Ponose se titlovima i menijem prilagođenim za to govorno područje.

Ako sumnjate i mislite da pretjerujem u nedostatak povjerenja Sony-a u komercijalnu uspješnost “Death Stranding”-a dovoljno govori da je najavljen port za kućne računare. PlayStation eksluziva na PC-u? To je presedan. Zašto bi to Sony uradio? Zato što su svjesni da se igra neće prodati dovoljno na njihovoj konzoli da povrate investiciju. U genija.

U čemu je poenta ako je uopšte ima? Hideo Kojima, veliki autor (slično istoimenoj filmskoj teoriji) želi da napravi “umjetnost” od video igara. Dobro je porođenje odnos prosječnog gledaoca prema eksperimentalnim art filmovima. Kada ih pitate šta misle o autorskim filmovima, većina će reći da su “dosadni” i da se “ništa ne događa”. Izgleda da je Kojima napravio baš takvu igru. Dosadnu, u kojoj se malo šta događa. Što je poseban grijeh jer igre bi trebale biti zabavne.

Posebno bi trebali biti razočarani stari fanovi “kulta Kojime” (poput mene). To je bio lik koji je stvarno (nekada davno) pravio revolucionarne igre. Njegove igre su imale poruku. Trudio se da naše vrijeme dok igramo ne bude protraćeno (njegove riječi). Želio je da ljudi nauče nove stvari dok igraju njegove igre. Ali danas mi izgleda kao da je iznevjerio vlastite riječi (iako ih stalno ponavlja). Možete saznati više u BBC dokumentarcu ispod (ako vas uopšte zanima).

Meni je lično dosta HYPE-a. Naučio sam svoju lekciju još u 2015. sa Phantom Pain-om. Prava presuda će biti broj prodavanih primjeraka igre. Da li će genijev ego uspjeti preživjeti? Tokom “svjetske turneje” pri kojoj Hideo reklamira igru, spomenuo je da će možda (konačno) snimiti film. Neka ispuni svoju dječačku želju. Sony će sigurno proći jeftinije, a obožavatelji neće morati potrošiti 40+ sati života. Svi su na dobitku…