Komičar protiv inkvizicije

Komičar Dave Chappelle ima novi Netflix specijal. Odavno nismo vidjeli ovu količinu kontroverze u vezi nastupa jednog duhovitog čovjeka. Kada vidite naslove “progresivne” štampe pomislili bi da se radi o nekom kriminalcu, a ne običnom komičaru. Šta je Dave toliko zgriješio da izazove takve reakcije?

Bio je politički nekorektan u svom humoru, a to ovih dana nije dozvoljeno. Borci za slobodu govora se zalažu samo za svoju ideološku stranu. Sve što se ne uklapa u njihov poprilično ograničen pogled na svijet mora biti osuđeno. Chappelle je napao “svete krave” progresivnog establišmenta (šta god to značilo) i nažalost neće proći bez kazne.

Što je šteta, jer njegov novi komični specijal “Sticks & Stones” je užasno duhovito ostvarenje. Ne biste to mogli saznati od “dušebrižnika” sa raznih portala koji se takmiče kako više “ocrniti” lik i djelo ovog fantastičnog komičara. Vice, Vox, Paste i svi ostali “progresivni” mediji troše sve resurse na raspolaganju ne bi li uvjerili prosječnog gledaoca da je ovaj humoristični specijal nešto najgore što se dogodilo ove godine. Nisu problemi ratovi, ni glad u svijetu, problem je jeb**i Dave Chappelle. Da nije tužno bilo bi smješno.

Ali Dave je znao u šta se upušta. Bio je spreman na sve ono što će uslijediti i opet nije odustao. Uradio je to da bi spasio humor (i slobodu govora) u vrijeme tiranije političke korektnosti. Kada vidite ovu inkviziciju zbog par šala znajte da se radi o tiraniji.

Jerry Seinfeld godinama upozorava da će politička korektnost (i autocenzura) dovesti do smrti komedije. Iako je Jerry gospodin kome malo ko šta može zamjeriti, lovci na vještice su krenuli po njegov skalp. Ali Seinfeld je institucija (vrijedna milione dolara) i par ideološki ispranih fanatika ne mogu to promjeniti. Ali zato su sav svoj bjes (i frustracije) sručili na Chappella.

Rotten Tomatoes ocjene

Pogledajte samo ove ocjene. Nešto jest trulo s Rotten Tomatoes servisom. Kritičari ideolozi su htjeli diskreditovati djelo jednog čovjeka. U jednom trenutku kritička ocjena je bila 0%!!! Nula! Za jedan od najboljih stand up nastupa godine. Samo zato što se neko usudio “napasti” određene “manjine” koje su poput ugroženih vrsta pod zaštitom establišmenta. Iz recenzija dušebrižnika pomislili bi da je Dave pozivao na nasilje, a ne ispričao par viceva.

Srećom publika je rekla svoje. “Obični” gledaoci, a ne korumpirani kritičari su jasno pokazali svoj stav s ocjenom od 99%! “Sticks & Stones” je jedan od najbolje ocjenjenih komičnih specijala ikad. Demokratija je pobjedila. Ali to ne znači da će inkvizicija stati sa svojim progonom. Umjesto Chappella sad će napadati i obične gledaoce jer su oni “šovinistični, mizogeni, homofobni” i šta već neće izvući iz svog kataloga etiketa. Kao stoku bi htjeli žigosati svakog ko ne misli poput njih. A živimo u post-ideološkom dobu. Kako da ne…

U svakom slučaju toplo vam preporučujemo novi Chappelle specijal. Sat i nešto vremena smijeha je uvijek dobra stvar. Da ne pomislite da smo pristrasni i da je specijal savršen, savjetujemo vam da preskočite Epilog, dodatni materijal. U njemu Dave se hvali svojim poznanstvima sa vrhuškom Demokratske partije. Zašto ti sad ne pomognu “liberalni prijatelji” Dave? Posebno je iritantno njegovo oduševljenje Obamom. Ali inače specijal je dobra zabava koju ne biste trebali propustiti.