2000AD-JudgeDredd

Konkurencija američkim superherojima

Kompanija za razvoj video igara Rebellion i vlasnici najvećeg britanskog strip izdavača 2000AD osnivaju filmske (i TV) studije vrijedne 100.000.000 dolara. Kupili su objekte bivše štamparije koje će pretvoriti u najnovije studije. Zasad najavljeni projekti su dugo isčekivana serija “Judge Dredd: Mega-City One” i Rogue Trooper film u režiji Dejvid Bovijevog sina Dankan Džonsa (Duncan Jones režiser Moon, Warcraft film). Oba projekta su zasnovana na dobro poznatim likovima 2000AD stripova. Rebellion je kupio 2000AD izdavačku kuću 2000. godine.

Najavili su otvaranje dodatnih studija koji treba da ožive britansku filmsku industriju. Kompaniju su osnovali braća Kingsli (Jason i Chris Kingsley). Obećali su da će stvoriti 500 novih radnih mjesta. Kompanija Rebellion je najpoznatija u svjetu video igara po uspješnom serijalu “Sniper Elite”. Džejson Kingsli je za Variety izjavio da se brišu granice između različitih formi zabave za ekrane (velike i male). Multimedija je odavno profitabilan biznis, a kompanija koja je uspješna u veoma konkuretnom svijetu video igara ima šanse (i znanja) da uspije u svijetu filma i tv serija.

Braća Kingsli su bili producenti “Dredd” filma iz 2012. godine koji je tokom ovih godina dobio kultni status. Bezkompromisni sudija iz stripova se vraća u novoj seriji koji će biti prvi veliki poduhvat Rebellion Studios. “Posjedujemo ogromnu biblioteku dobrih priča” ponosno priča Kingsli. Kupovinom TI Media library u vlasništvu su arhive koja je stara 130 godina. Uključujući i  “Comic Cuts” naslov iz 1888. godine, najvjerovatnije prvo korištenje termina “comics” iliti stripovi.

Nisu prva braća iz Britanije sa planovima da osvoje industriju zabave. To je pošlo za rukom braći Houser (osnivači i vlasnici Rockstara, kreatori GTA serijala). Poželjećemo sreću ovim momcima jer je potrebna ozbiljnija konkurencija američkim superherojima. Inače ćemo dobijati uvijek iste sadržaje. A to je dugoročno dosadno.

izvor: Variety