Kopola i film koji želi snimiti već trideset godina

Fransis Ford Kopola je najavio snimanje “Megalopolisa”, film koji je već trideset godina u nastajanju

Kopola (Francis Ford Coppola) slavi svoj osamdeseti rođendan ovog mjeseca i ne želi da ga provede skrštenih ruku. Najavio je naučno-fantastični spektaklMegalopolis“, projekt o kojem stari majstor sanja već tri decenije. Scenarij za film je napisan još ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, ali režiser “Kum” trilogije je radio na nekim drugim projektima. Kada je konačno bio spreman da započne produkciju dogodio se teroristički napad 11. septembra 2001. godine. Pošto radnja filma prati arhitektu koji gradi utopični mega grad nakon katastrofe, a film je trebao biti snimljen u Nju Jorku, možete i sami zaključiti zašto se odustalo od projekta.

Kopola je izjavio da će tokom snimanja “Megalopolisa” iskoristiti sve što je naučio tokom svoj duge karijere. Radi se o ogromnoj produkciji koja će koristiti sva znanja koja je stekao snimajući filmove različitih stilova. A majstor ih je snimio mnogo. Mnogi ljubitelji filma vole da seru po Kopolinim poznim djelima. Mi se ne slažemo. Redakcija Zavisnih preporučuje filmove iz svih faza Kopoline bogate karijere. Gotivimo “trećeg Kuma“. Oduševljeni smo njegovim novovjekovnim filmovima kao što su “Tetro” (2009.) i “Twixt” (2011.). Ako “Megalopolis” stvarno započne produkciju ove godine, biće to majstorov prvi film nakon “Twixta”.

Ono što nas takođe raduje, jest Kopolino gostovanje na Tribeca filmskom festivalu ovog mjeseca gdje će predstaviti svijetu novu verziju jednog od najboljih američkih filmova svih vremena “Apokalipsa Danas” (Apocalypse Now, 1979.). Ili kako mi to volimo reći Apokalipsa Uvijek. Anti ratno remek djelo dobija svoje ultimativno (potpuno?) izdanje sa “Apocalypse Now Final Cut”. Ne možemo dočekati trenutak kada će ova verzija biti komercijalno dostupna. Nikada nam ne može dosaditi. Kao ni Kopola sam. Ako ste ljubitelj starog majstora, zanimljiva godina je ispred nas.

izvor: IndieWire