Kopola podržava Skorsezijeve stavove u vezi Marvel filmova

Majstor američke kinematografije Kopola (Francis Ford Coppola, režiser “Kum” trilogije i “Apokalipse Danas“) uključio se u “rat” koji Marti Skorsezi (Martin Scorsese) vodi protiv Marvel studija. Ne samo što je podržao “kontroverzne” stavove svog prijatelja i kolege, nego je otišao korak dalje i nazvao Marvel filmove vrijednim prezira.

Kopola je imao svašta za reći pred francuskim novinarima, nakon što je dobio Prix Lumiere nagradu za doprinos filmu. (Pitam se kada će Marvel “vizionari” dobiti ovu nagradu? Spoiler: Nikad.) Tom prilikom je izrazio podršku Skorseziju, koji je kao i on američki režiser italijanskog porijekla:

“Kada Martin Skorsezi kaže da Marvel nije film, on je u pravu zato što očekujemo da nešto naučimo od filma, očekujemo da dobijemo nešto; prosvjetljenje, znanje, inspiraciju.”

“Stvarno ne znam šta neko može dobiti gledanjem istog filma ponovo i ponovo.” – Kopola

Da budemo precizniji, šta možete dobiti gledajući dvadeset i tri puta (23!) isti eskapistički sadržaj. Marvel formula ima malo iznenađenja. Fransis Ford je završio misao slijedećim riječima:

“Martin je bio ljubazan kada je rekao da to (Marvel) nije film. Nije rekao da je vrijedno prezira, kako ja kažem.”

Naravno, velikan američkog filma je odmah napadnut od Marvel fanova (fanatika). Kako se usuđuje da ima svoje miljenje? Odmah ću vam fino reći; Društvo koje ne poštuje mudrost starijih je društvo koje je osuđeno na propast.