Kraj medenog mjeseca Rusije i Izraela?

Čuli ste ovu priču. Sirijske snage su 17. septembra srušile avion svog glavnog saveznika Ruske Federacije. Priča je postala još čudnija kad je Rusko ministarstvo odbrane optužilo Izrael za taj događaj. Šta se dogodilo? Iljušin „Il-20“, ruski izviđački avion je srušen sirijskom raketom namjenjenoj Izraelskom „F-16“ borbenom avionu.

Izraelski avion je bio u rutinskoj akciji čiji je cilj uništenje iranskih skladišta i transfera oružja u Siriji. Kažem rutinska jer je bilo preko 200 uspješnih operacija Izraelskih zračnih snaga na sirijskom tlu u zadnje dvije godine. 200 operacija (prosječno dva puta sedmično) na koje Ruska Federacija nije reagovala. Nije tajna da Izrael smatra neprijateljskim iransko prisustvo u Siriji. Snimke uništenja iranskih skladišta oružja od strane Izraelskih snaga su bile redovno djeljene na društvenim mrežama. Važno je da znamo da iransko oružje nije samo za Asadove snage nego se istim naoružava i Lebanonski Hezbolah.

Čudno mi je bilo čitati naslove da Ruska Federacija optužuje Izrael za rušenje svog aviona, kada su znali da je srušen od strane sirijskih protiv vazdušnih snaga. Čudno mi je jer ove dvije zemlje imaju više nego dobar odnos. Izraelski premijer Bendžamin Netanijahu par puta godišnje bude u službenoj posjeti Moskvi. Iako Ruska Federacija podržava Asadovu Siriju uvijek su mogli naći zajednički jezik sa državom Izrael.

Iz Izraela je stigla poruka izražavanja žalosti zbog pogibije ruskih vojnika. U službenom saopštenju IDF (Israeli Defense Force) kao glavne krivce navode Asada i njegove iranske saveznike. Rusija je odgovorila slanjem sistema S-300 Siriji.

Što ne znači da ovaj sistem ranije nije bio u Siriji. I naprednija verzija S-400 nalazi se u Siriji još od 2016. godine i isključivo je služila za zaštitu ruskih vojnika i opreme. Međutim sada će i Asadove snage imati ove kapacitete, s tim da će ruskim istruktorima trebati par mjeseci da ih obuče za korištenje.

Važno je spomenuti da od incidenta 17. septembra nije bilo ni jedne akcije Izraelske avijacije u Siriji. Dobra je vijest da su Putin i Netanijahu dogovorili sastanak nakon svih ovih nemilih događaja. Putin je bio dobar saveznik u držanju iranskih snaga podalje od granice sa Izraelom. Neki mediji navode da će Putin iskoristiti novonastalu situaciju da se postavi kao posrednik između Irana i Izraela. Za sada to nije niko potvrdio. Ali u svakom slučaju možemo očekivati novu dinamiku u odnosima ove dvije države.