Kraj zajedničkog DC univerzuma

Službeno je. Nakon što je Ben Affleck priznao da više neće glumiti Batmana, konačno dobijamo konkretne informacije od studija što se tiče njihovih budućih planova. Ben jedva da se uspio pomiriti s sudbinom (par mjeseci je bio na rehabilitaciji od alkohola), i odmah nakon toga saznajemo da je eksperiment “zajedničkog univerzuma” propao. Više sreće drugi put?

Warner Bros. direktor (CEO) Kevin Tsujihara je prije par dana izjavio da su budućnost DC superherojskih filmova pojedinačne priče. Suprotna strategija od imitacije Marvel metode s kojom su počeli prije pet godina. I stvarno kad pogledate raspored DC filmova stvari postaju jasnije. Od “Shazam“, “Joker“, “Wonder Woman 1984“, i “Birds of Prey” svi ovi filmovi su priča za sebe. Po riječima direktora Tsujihare ovi filmovi nisu opterećeni izgradnjom univerzuma, već su individualna iskustva pojedinačnih likova. Zasebne priče. Različite jedne od drugih. U istoj izjavi dotični kaže da ne isključuje mogućnost da se nikada neće vratiti “zajedničkom univerzumu”, osim što je trenutno ovo puno bolja strategija (Warner zarađuje više novca).

Ne mogu odoljeti jeftinom konzumerizmu

Prvi od “novih” DC filmova nam stiže za mjesec dana (5. april). To je superherojska komedija “Shazam” i prava prilika da testiraju novu strategiju. Mi ćemo gledati kao što bi gledali svako drugo superherojsko smeće kojim nas studiji zasipaju već drugu deceniju. Nemojte nas shvatiti pogrešno, mi smo DC lojalisti, odrasli smo na tom brendu i želimo im samo najbolje. Čak sam gotivio i Batflecka (Benova verzija Batmana). Warner Bros. imaju najduži staž filmskih adaptacija superherojskih stripova i bilo bi pravo vrijeme da se dovedu u red nakon par promašaja. Brzo ćemo saznati da li nova korporativna strategija funkcioniše ili ne. Da vam pravo kažem, pored dobrih crtanih serijala po DC stripovima i sve većem broju igranih serija, možda nećemo propasti ako ne budemo mogli gledati filmove svaka tri mjeseca.