Kraljičin ponos – Pub unutar britanskog nosača aviona

Nosač aviona “Kraljica Elizabeta” je najveći ratni brod napravljen u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Ima vlastiti Pub unutar broda.

HMS Queen Elizabeth je dugačak 280 metara, težak 65000 tona i prima posadu od 1600 ljudi. Koštao je “samo” tri milijarde funti. “Elizabeta” zajedno sa bratskim modelom “Princ od Vejlsa” su tri puta veći od nosača aviona prošle generacije. Nosi 24 F-35B borbena aviona i 14 helikoptera. U vrijeme rata može da ponese 36 borbenih aviona F-35B. Ali srećom nosi i hrpu piva. I to ne bilo kakvo pivo. Najbolje na svijetu.

Možete da ga popijete u pabu ovog broda “Kraljičina Glava” (The Queen’s Head). Pivo je dostavljeno iz Wadworth pivare i u ponudi je “6X” pivo koje je dobilo zlatnu medalju na Međunarodnim pivskim nagradama. Postoji i posebna vrsta koju je dotična pivara spremila za posadu broda “Carrier Ale” i ključna je stvar zašto ovaj pab uopšte postoji.

13 avgusta ove godine bila je inauguracija paba. Možete pogledati u priloženom videu govor kapetana Commodore Jerry Kyd i kako pab fantastično izgleda.

Podrazumijeva se da na ratnim brodovima je inače tradicionalno zabranjeno služenje i korištenje alkohola. Osim u medicinske svrhe.

izvor: FoxTrotAlpha