Kreativnost bez granica – Bartkira web strip

Dobro ste pročitali. Postoji web strip koji je spojio nespojivo Akiru i Simpsone. Epski poduhvat obožavaoca širom svijeta nam je podario jedan od kreativnijih stripova zadnjih par godina. Dva animirana fenomena stara trideset godina su dobili novi život u “Bartkira” stripu. Preko 700 (!!!) crtača je učestvovalo u kreativnom procesu reinterpretacije šest tomova kultne mange iz pera Katsuhiro Otomo-a. Post-apokaliptični ep je rekonstruisan korišteći prepoznatljive Simpsons likove i lokacije.

Treći svjetski rat nije počeo u Neo Tokiju, nego u Neo-Springfield-u. Hiljade stranica Otominog magnum opusa ponovo je osmišljeno kadar po kadar. Bartkira je post-moderni trijumf koji u isto vrijeme slavi dva velika fenomena popularne kulture. Još je impresivnije kada u obzir uzmete da većina ilustratora nisu profesionalci, nego entuzijasti amateri. Njihova ljubav i kreativnost nema granica.

Medij web stripova je oduvijek bio plodno tlo za nove talente. Kreativci van službenih tokova, bez izdavača su mogli predstaviti svoje radove pred mnogobrojnom publikom. Najbolji dio je da većina web stripova su dostupni potpuno besplatno za vaše uživanje. S Bartkirom nije ništa drugačije. Cjelokupna arhiva čeka da je pročitate na službenom sajtu ovog projekta.

Ako ranije niste bili u prilici da pročitate kultnu Akiru, ovo nije loš način da probate. Hiljade strana web stripa je savršen način da se prekrati vrijeme dok čekamo novu anime seriju od legendarnog Otama. Ako ste “samo” ljubitelji Simpsona, takođe se nećete pokajati jer ćete novim očima gledati na najdugovječniji animirani serijal. Obavezna preporuka, a potpuno besplatno. Šta vam je izgovor da propustite ovaj gigantski poduhvat nastao iz ljubavi obožavaoca?

Projekat je potpuno neprofitabilan. Sva sredstva koje su kreatori dobili uplaćena su pola jednoj japanskoj humanitarnoj organizaciji, a druga polovina američkoj. Izdano je posebno štampano izdanje “Bartkira: Nuclear Edition” koje je pregled ključnih momenata iz svih šet tomova. Takođe, sav novac koji je zarađen doniran je onima kojima je najpotrebniji.

izvor: Bartkira