AI-voditelj-Kina

“Lažni” čovjek slijedeća evolucija “lažnih vijesti”?

Voditelji dnevnika su sastavni dio naših života. Nećemo sami čitati vijesti, lakše je kad to neko radi umjesto nas. Naviknemo se na njihove nasmijane face, gledamo ih skoro svaki dan kao da su članovi naših porodica.

Ali poznato lice ima svoju cjenu. Kinezi su pronašli jeftiniji način. Umjetna inteligencija koja može da radi 24 sata bez prekida, a ne traži da bude plaćena za prekovremene sate. Upoznajte Xinhua AI voditelja.

Kompjuterski generisan voditelj će reći šta god ga programirate da kaže. Xinhua je kineska državna novinska agencija i upravo su pokazali potencijalnu budućnost (dez)informisanja. Ako ste mislili da su ljudski voditelji lako potkupljivi, šta ćemo tek sa skriptom umjetne inteligencije.

Kinezi nisu prvi u ovom nehumanom poslu, ali otišli su najdalje. AI botovi Associated Press-a koji pišu kratke priče nisu ništa u poređenju sa simulacijom TV voditelja.

I dalje se ne mogu oteti osjećaju da je ovo priča iz distopijskog naučno-fantastičnog romana, a ne iz našeg “stvarnog” svijeta. Šta vi mislite o “lažnom voditelju“? Da li je ovo početak evolucije “lažnih vijesti”?