Led Zeppelin – When the Levee Breaks

U novembru 1971. Led Zepp je izdao “IV” možda i njihov najbolji album. Jedna od pjesama sa albuma je i When the Levee Breaks.

Za ovu poznatu kompoziciju Zeppelina se smatra da je svoj prepoznatljiv zvuk i specifične bubnjeve sa ehom dobila tako što su tokom snimanja postavili više mikrofona po stepeništu kuće (Hedley Grange House) u kojoj su Zeppelini snimali album i da je eho zvuk zapravo prirodan. Opšta miskoncepcija je da se to deilo zahvaljujući Jimmy Page-u.

Teoriju je čak donekle potvrdio i Jimmy Page u nekoliko intervjua i dokumentarcu, međutim Jimmy nikad nije rekao da je to on smislio. Detalji koje nije niko spominjao su da je zapravo Andy Johns, inžinjer zvuka koji je radio na albumu, postavio dva mikrofona na stepenište i koristio Binson Ecorec, analognu eho mašinu.

Interesantno, Binson je često koristio i Syd Barrett, a nakon njega i David Gilmour iz Pink Floyd-a.

Neke od njihovih poznatijih pjesama koje su snimane uz pomoć iste mašine su “Interstellar Overdrive“, “Astronomy Domine“, “Shine On You Crazy Diamond” and “Time“, zatim „Echoes“ gdje je uz njenu pomoć dobijen zvuk vjetra.