torino-logo

Legendarni klub – Torino

Fudbal je svepristuan, omiljen i pomno praće. U vrijeme sve većih transfera, klubova koji pokušavaju novcem kupiti rezultat, valja se osvrnuti i na neke slavne, legendarne klubove i njihove zvjezdane trenutke iz prošlosti. Takav je sigurno i Torino.

Torino – rađanje legende

Fudbalski klub Torino, ili Toro, iz istoimenog grada je jedan od najslavniih fudbalskih klubova u Italiji – sa sedam osvojenih titula Prvaka Italije, pet Kupova i Mitropa kupom.

Početci

Klub je nastao iz nekoliko drugih sportskih kolektiva iz Torina, najvažnije FK Torinese i Internazionale  Torino,  koji su se spojili sa grupon “otpadnika” iz Juventusa. Spajanjem kluba i grupe 3. decembra 1906. je nastao Fudbalski Klub Torino. Prvi meč je odigran 16. decembra, završen pobjedom nad Pro Vercelli-em od 3-1.

Prvi Scudetto je osvojen 1927. godine, ali je oduzet zbog afere. Italija je to. Sledeće sezone je zvanično (i regularno) osvojeno prvo prvenstvo Italije.

Grande Torino

Najveći uspjesi i najslavniji trenutci kluba su bili za  vrijeme Grande Torina. U periodu od 1942. do 1949. je osvojeno pet Šampionata i Kup, što je bila prva Dupla kruna u Italiji. Koliko je ovaj tim bio dobar govori i činjenica da je u nekim trenutcima po deset igrača Torina bilo u reprezentaciji.

Ali, 4. maja 1949. se dogodila avionska nesreća. Prilikom povratka iz Lizabona sa prijateljske utakmice protiv Benfike, srušio se avion pri čemu su stradali igrači, stručni štab, novinari i posada. Ovaj događaj se smatra jednim od najnesretnijih u istoriji sporta uopšte.

grande-torino-players
Grande Torino

Godine poslije

Nakon nesreće uslijedile su teške godine. U sezoni 1958/59 Torino je prvi put ispao u Seriju B. Bio je to prvi put, od ukupno tri u istoriji kluba.  Ipak, Torino uspjeva osvojiti Kup Italije 1968. i 1971. U sezoni 1975/76 je osvojen i sedmi Scudetto. Godine koje su dolazile donjele su još dva ispadanja u Seriju B, pokušaje igranja u Evropi, bankrot 2005. i oporavak.

Torino je danas stabilan klub, koji ima ogroman potencijal i blistavu budućnost ispred sebe – nadamo se.