paspalj-basket-NBA

Legendarni Žarko Paspalj

Rođen 27. Marta 1966. godine, Žarko Paspalj postaće legendarni košarkaš čija se karijera protezala kroz šesnaest i po godina. Kroz karijeru je igrao uglavnom u Jugoslaviji i Grčkoj, sa kraćim izletima u NBA, francusku i Italiju. Proglašen je za MVP Final Four Euro Lige 1994. godine.

Godinama je bio neizostavan u sastavu nacionalnog tima, predstavljajući Jugoslaviju na jednom FIBA Svjetskom prvenstvu, dvije Olimpijade i četiri EuroBasketa. Još 1989. godine je zaradio mjesto u All-EuroBasket timu.

Porijeklo

Žarkov otac Jovan, radeći kao šumar se odselio zbog posla iz rodnog sela sa obronaka Kozare u Pljevlje. Boraveći tamo se i oženio Žarkovom majkom Milevom i 1961. su dobili prvog sina, Darka. Pet godina poslije rođen je i Žarko.

Tokom sedamdesetih poslovne obaveze Žarkovog oca su njega i porodicu odvele u Titograd (Podgorica). Žarko, već desetogodišnjak, počeo je trenirati košarku i ubrzo postao jedan od boljih pojedinaca u omladinskom pogonu KK Budućnost.

Anegdota

KK Budućnost je bila rasadnik talenata koji su karijere nastavljali u većim klubovima Jugoslavije, kao što su Partizan, Cibona, Jugoplastika, Crvena Zvezda i Bosna. Nepotvrđena priča kaže da je u ranim osamdesetim prilikom dolaska Cibone, pao dogovor da domaća Budućnost pobijedi kako bi zadržala šanse da ostane u ligi. Zagrebačkoj ekipi rezultat nije imao nikakav značaj, a zauzvrat su dobili priliku da posmatraju trening  juniorskog sastava Budućnosti i odaberu bilo kog igrača za sebe. Kako je Paspalj bio nadaleko najbolji u toj ekipi, uprava ga je spriječila da trenira nekoliko dana, tako da ga ljudi iz Cibone nisu gledali ni uzeli. Ne dugo poslije, ušao je u prvi tim.

Prelazak u Partizan i nacionalni tim

U ljeto 1986 Budućnost Paspalja prodaje Partizanu. Sa svega osamnaest godina on se tako pridružuje još jednoj zvijezdi u usponu, Vladi Divcu, koji je istog ljeta doveden iz Sloge. Uz Sašu Đorđevića, Željka Obradovića i već etablirane igrače poput Milenka Savovića i Gorana Grbovića, osvajaju nacionalno prvenstvo u finalu protiv Zvezde. Paspalj je dobio poziv u reprezentaciju, koja osvaja bronzanu medalju na EuroBasketu u Atini 1987. Sledeće godine imao je vodeću ulogu u ulasku u finale Olimpijskih igara protiv Sovjeta, a da je zvijezda tima je pokazao nastupima za Jugoslaviju u McDonald’s kupu. Iste godine je bio vodeći strijelac za tim na prestižnom Akropoljskom turniru u Atini.

paspalj-medalje-reprezentacija
Paspalj, medalje sa reprezentacijom

Odlazak u NBA

Nakon zapaženih igara koje je pružao tokom cijele 1988. godine, sledećeg ljeta postaje jedan od prvih Evropljana koji odlaze u NBA u ekipu San Antonio Spurs-a. Ostala četvorica su bili Šarūnas Marčiulionis i Aleksandar Volkov (Sovjetski Savez) i Dražen Petrović i Vlade Divac, paspaljevi saigrači iz reprezentacije.

Opšte poznato, Paspalj se nije snašao u NBA, te je uslijedio povratak u Partizan na jednu sezonu i odlazak u Grčku gdje je tokom godina stekao status legende.

paspalj-kluboi za koje je igrao
Klubovi za koje je igrao Paspalj