Šampioni Formule 1

Legende i šampioni Formule 1

Lifestyle

Veliki šampioni Formule 1

Donosimo vam zanimljive podatke o najbržoj i najatraktivnijoj trci motornih vozila, koja privlači veliki broj posjetilaca i ima milione fanova širom svijeta. Vozači Formule 1 su najodvažniji vozači u svijetu automobilskog sporta koji često rizikuju svoje živote kako bi donijeli uzbuđenje svojim obožavateljima. U njihovu čast, spomenućemo neke od velikih šampiona i spomenuti poneki zanimljiv podatak. Ovo su neke od legendi, pravi šampioni Formule 1.

Godine 1950-te, trinaestog maja je vožena prva trka Formule 1 na stazi u Silverstonu, u Engleskoj. Pobjednik i prvi šampion Formule 1 je bio Giuseppe Farina. Iako korijene vuče iz trka održavanih 20-ih i 30-ih godina 20. vijeka, prvo prvenstvo Formule 1 održano je tek ove godine, čime je započeta nova era u auto sportu.

1976-te godine je poznati britanski vozač Formule 1 Džejms Hant bio osvajač šampionske titule, koji je osim toga ostao zapamćen i po incidentu sa redarom. Nakon sudara sa klupskim kolegom Johen Mas-om koji je naglo zakočio umjesto da se samo skloni, Džejms Hant ga je udario otpozadi. Udes je izazvao veliku štetu na oba bolida, ali dok je bolid Johena Masa nekako osposobljen za nastavak trke, za Hanta je trka bila završena. Inače Mas je zaostajao cijeli krug za vodećim bolidima, a Hant bi izbio na prvu poziciju da nije bilo sudara. Revoltiran i dezorijentisan, izašao je iz bolida i krenuo ka stazi. Redar ga je pokušao okrenuti u pravom smjeru, ali ga je Hant u afektu nokautirao. Time je započet jedan od većih medijskih skandala Formule 1, koji će tinjati mjesecima poslije.

 

Niki Lauda je jedna od najvećih legendi ovog sporta sa osvojene 3 svjetske titule, a prvu je osvojio 1975-te. Tokom Velike nagrade Njemačke 1976. godine je doživio tešku nesreću u kojoj je dobio teške opekotine koje će mu ostaviti strašne ožiljke. Nakon oporavka se vratio na staze i osvojio još dvije titule (1977. i 1984.) Poznato je veliko rivalstvo između njega i Hanta, dva velika šampiona Formule 1. Ono je i prikazano u filmu “Trka života” (Rush) iz 2013. godine.

 

Šampioni Hant i Lauda
Šampioni Hant i Lauda

Najstariji osvajač titule u Formuli 1 koji je u tom trenutku je imao 46 godina i 41 dan je Huan Manuel Fanđo. Fanđo je započeo karijeru u kasnim godinama života i bio je na većini trka najstariji učesnik. Uprkos godinama, dominirao je prvom decenijom Formule 1 i osvojio čak 5 titula. Prvu je osvojio 1951. sa Alfa Romeom, sledeće sa Maseratijem (1954.), Mercedes-Benzom, (1955.), Ferarijem (1956.) i 1957. ponovo sa Maseratijem. Taj rekord od pet titula je oborio tek Mihael Šumaher.

Šumaher je svoju karijeru u F1 započeo 1991. na VN Belgije, sasvim slučajno. Bertran Gašo, vozač tima Džordan Ford je završio u zatvoru nakon tuče sa policajcem, pa je tim bio primoran da stavi mladog Šumahera. Sreća da jeste, svijet je dobio sedmostrukog šampiona i jednu od najvećih legendi sporta uopšte.

Ukoliko ste ljubitelj Formule 1 odigrajte kviz i provjerite svoje znanje o šampionima ovog sporta.