Leonard Cohen-ov posljednji ples (pjesme i mini dokumentarac)

Adam Cohen, sin velikog Leonard Cohen-a, dovršio je posao na očevom posthumnom albumuThanks for the Dance“. Adam je bio producent i gitarista Leonardovog remek djela “You Want It Darker” (2016.). Nažalost, nakon objavljivanja albuma, Cohen nas je zauvijek napustio. To je bilo prije tri godine.

Posthumni album je nastavak na prethodni, svi vokali su snimljeni u isto vrijeme. Adam Cohen naglašava da se ne radi o “ostacima” ili B strani. Ovo je puni album, petnaesti i posljednji u karijeri velikog pjesnika i proroka (u maniru Starog Zavjeta).

Leonard Cohen je bio radoholičar. Uvijek je pisao sve više pjesama. Nažalost, smrt je bila brža. Svaka mogućnost da uživamo u novom materijalu starog majstora je poklon koji nema cjene. Nisam dovoljno vješt sa riječima da puno pričam o Cohen-u. Poslušajte album, dajte smisao ovim zimskim danima. Ako vas zanima više detalja pogledajte mini dokumentarac ispod.

Thanks for the Dance je jedan od boljih albuma koji ste mogli poslušati ove godine. Od romantične melanholije do kletve “lutkama, poltronima i korisnim idiotima” u pjesmi “Puppets“. Leonard nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poezija izrečena moćnim baritonom koji osuđuje prethodne generacije, dok opominje neke buduće.

Legende nikad ne umiru, makar tako kažu. (P)ostanem tužan svaki puta nakon što previše slušam Cohen-a. Ne zato što su pjesme depresivne, daleko od toga. Budem tužan jer nas dobri ljudi redovno napuštaju, dok krmci, prevaranti i oligarsi (čini mi se) žive vječno. Leonard ne bi ćutao.

sva prava: Columbia/Legacy