Ludi strip susret – KISS i Ash (Evil Dead)

Još od kada je Eminem sreo The Punisher-a nismo imali suludu kombinaciju u stripu kao što je ova. A nije da nismo vidjeli svašta u zadnjih par godina, kada je crossover trend dostigao svoj vrhunac na tržištu američkih stripova. Sve moguće kombinacije nespojivih fiktivnih likova i raznih izdavačkih kuća koje su se udružile ne bili zaradili koji dolar. Nedavno je najavljen crossover strip Moćnih Rendžera (Power Rangers) i Nindža Kornjača (TMNT). Pravila ne postoje, sve je dopušteno.

Ako i jedan lik nije stranac čudnim susretima to je kultni Ash Williams (antiheroj Evil Dead franšize). Na stranicama stripova suočio se sa Jason-om (Petak trinaesti), Freddy Krueger-om (Strava u Ulici Brijestova), Marvel Zombijima (ime kaže sve), Herbert West-om (Lovekraftovim Reanimatorom) i mnogim drugim poznatim fiktivnim likovima. Armija Tame (Army of Darkness) iliti drugi naziv za “Evil Dead” stripove godinama redovno izlaze i dodaju bogatoj Ash-ovoj biografiji.

Posljednji crossover nije ništa manje spektakularan. Legendarni rock b(r)end KISS se uključuje u vječni rat protiv Armije Tame. To je premisa istoimenog mini strip serijala “KISS ARMY OF DARKNESS” koji je nedavno dobio sabrano izdanje (trade paperback).

S obzirom kakvog sam se smeća nagledao u strip industriji prošle godine, ovo je jedan od zabavnjih naslova. Ništa pretjerano ozbiljno naravno, ali zanimljivo štivo. Suluda premisa poput ove ne može biti dosadna. KISS takođe nije nepoznat strip brend, decenijama su prisutni u industriji, još od prve saradnje sa Marvel Stripovima. Njihovi vjerni fanovi (Kiss Army) su uvijek spremni izdvojiti teško zarađen novac za proizvode omiljenog benda. Koji se još rokeri mogu pohvaliti da imaju dugometražni crtani film sa Scooby Doo-om. Ili to nije nešto čime se treba ponositi?

Strip nije samo za KISS fanove, nego i za obožavaoce nepopravljivog Ash-a. Priča nas čak vraća u događaje kultnog filma “Armija Tame” (1992.). Samo što je Gene Simmons ovaj put tu. Ako ste skeptični da je ovo dobar strip možete pročitati prvu epizodu stripa besplatno, pa donesite svoje mišljenje sami.

Može li luđe od ovoga?

Naravno da može. Ove godine smo dobili možda i najbizarniji crossover strip ikad “ARMY OF DARKNESS VS. BUBBA HO-TEP“. Za neinicirane, “Bubba Ho-tep” je paranormalna komedija iz 2002. s Bruce Campbell-om u glavnoj ulozi kao Kralja Rock muzike Elvis Presley. Nije umro, već je u staračkom domu za siromašne u Teksasu i svi misle da je imitator koji je umislio da je Kralj. Kako spojiti dva nespojiva filma čija jedina zajednička tačka je Campbell kao glavni junak?

Rezultat je fantastičan. Imamo Ash-a koji doživljava krizu srednjih godina i kreće na epski put da pronađe svog spirutalnog uzora Elvisa. Kraljovo odjelo ima mogućnost putovanja kroz vrijeme i novi prijatelji putuju u Las Vegas sedamdesetih. A usput trebaju spasiti i svijet od četiri hiljade godina stare mumije. Zvuči dobro?