Mandalorian ili kako svi ponovo vole Star Wars

Prva “Star Wars” igrana serija je ogromni uspjeh, pop kulturni fenomen o kojem nisu mogli ni sanjati marketing stručnjaci iz Disney-a. Možda se pitate kako to mogu reći, ali s obzirom da za Božićnu šoping sezonu nemaju pripremljene Baby Yoda igračke, to mi dovoljno govori o njihovim očekivanjima za “Mandaloriana”.

Iako su trgovine preplavljene igračkama po motivima “nove” filmske trilogije, nažalost njih niko pretjerano ne želi. A koliko fanovi gotive Baby Yodu dovoljno govore meme-ovi s svih strana globalnog sela. Čak je i Balkanska sekcija twittera ludila za malim simpatičnim gadom. Kako je marketing Disney-a reagovao na ovu internet senzaciju? U jednom trenutku su razmišljali da povuku sav viralni materijal zbog “kršenja autorskih prava”. Materijal koji od juče službeno najtraženija google pretraga u Americi. Disney + i Baby Yoda su najtraženiji pojmovi, a “The Mandalorian” serija je peta po popularnosti nakon “Game of Thrones” i “Stranger Things“-a. Serija koja je izašla prije mjesec dana.

Sada je red da i kažemo nešto o samoj seriji. U čemu je tajna uspjeha? Poprilično je jednostavno, dali su fanovima ono što oni žele. George Lucas-ov “Star Wars” je bio prvenstveno ispirisan western i samurajskim filmovima. Mandalorian djeli tu genetiku. Mando je plaćenik, revolveraš bez imena, baš poput svake prave western ikone. A priča s Baby Yodom me neodoljivo podjeća na japansko remek djelo “Usamljeni vuk i mladunče” (Lone Wolf and Cub). Ne bi me iznanadilo da je jedan od kreatora serije Dave Filoni (i veliki ljubitelj vukova) fan legendarne mange i filmskog serijala. A Filoni je takođe i cowboy (nigdje ne ide bez šešira).

Dave Filoni ti si naša posljednja nada

Nije da ne poštujemo Jon Favreau, kreatora serije, ali ipak mislimo da za uspjeh Mandalorian-a je zaslužan Filoni. Dave je glavni čovjek u animiranoj diviziji Lucasfilma. Kreator je voljene serije “The Clone Wars” zajedno sa George Lucas-om. Klonski ratovi su posljedni komad “mita” na kojem je lično radio Lucas. Filoni je direktno od majstora naučio tajne Sile. Šta je Disney uradio? Odmah po kupovini brenda, otkazali su crtani serijal. Srećom, zbog hroničnog nezadovoljstva fanova Dave Filoni vraća iz mrtvih “The Clone Wars” za striming servis Disney +.

Dave Filoni Spasilac franšize

Nakon Star Wars Rebels crtanog koji je radio za Disney, Dave je postao jedan od glavnih kreativnih snaga Mandaloriana. Režirao je pilot epizodu, gdje je svima dokazao da je sposoban da radi puno više od animiranog sadržaja za djecu (ne kažemo da je to loše). Scenarist je i režiser pete epizode koja je pravi old school “Star Wars”. Cjelu franšizu mu trebaju povjeriti. Nije prvi put da djelim ove stavove. Ako iko može spasiti “Star Wars” od samog seve to je Filoni. A nakon izlaska Epizode IX trebaju biti spremni na sve.

Serija ima vrhuske glumce, ali neki izbori su čak i nas iznenadili. Legendarni autor evropskog filma Werner Herzog glumi u seriji iako nikad nije gledao ni jedan Star Wars film, kao ni jedan film Jon Favreau-a. On je rekao kreatorima da su kukavice dok su razmišljali da Baby Yodu isključivo rade kao CGI lik (kompjuterski generisan), a ne kao lutku, praktičan efekt. Još jedan režiser glumi u prvoj epizodi; Taika Waititi (Thor Ragnarok) kao android plaćeni ubica.

Pogledali smo svih pet epizoda i ne krijemo svoje zadovoljstvo. Živio Mandalorian. Ako je ovo budućnost “Star Wars”-a računajte na nas.