Massive Attack žele da promjene svijet (Eutopia EP)

Trip-hop pioniri iz Bristola izdali su audio-vizuelni mini album “Eutopia“. Prvi novi Massive Attack materijal u četiri godine je nastao za vrijeme izolacije.

“Eutopia” nije pravopisna greška, nego jedan od najozbiljnih projekata ovog benda. Suočavaju se sa gorućim globalnim pitanjima. Prema službenoj izjavi benda, dok su bili u izolaciji meditirali su o nužnim promjenama našeg (trulog) sistema. Čak su pitali i eksperte, profesore koji nude određena rješenja.

A teme su stvarno ozbiljne. Od oporezivanja bogatih do nužnosti univerzalnog osnovnog primanja (tzv. minimalac za sviju). Ako već hoćete pravi socijalistički bend onda je to definitivno Massive Attack.

Sve tri pjesme imaju fantastični prateći video. A još je edukativno! Napisao ih je i producirao kultni 3D (Robert del Naja).

Album nema naivne ideje o savršenom društvu, nekom srećnom svijetu, već poziva na hitne i praktične promjene da se izgradi neki bolji sistem. Većinu bendova samo zanimaju kurve i keš, tako da je ovo svakako napredak.

Ništa manje nismo ni očekivali od starih aktivista. Braća su dala deset hiljada funti za hranu medicinskog osoblja koji se bori protiv virusa.

Takođe su podržali protesteCrni životi su važni” (Black Lives Matter) u rodnom Bristolu. Pozdravili su rušenje spomenika trgovcu robljem Edward Colston-u.

Politički angažman je za svaku pohvalu, ali stvarno bi volio da trip-hop legende konačno snime pun album (LP). Deset godina je prošlo od kada je Heligoland izdat.