Metal Gear Solid V i san o nuklearnom razoružanju

Skoro pet godina je bilo potrebno, ali PlayStation 3 igrači su uspjeli uništiti posljednju nuklearnu bombu u “MGSV: The Phantom Pain” igri.

Metal Gear Solid serijal je oduvijek imao snažnu anti-nuklearnu poruku. Od početaka na PlayStation “kecu” (1998.) pa sve do posljednje igre (2015.), Hideo Kojima je gradio antiratnu sagu o atomskom dobu. Nekad je bio uspješniji u tome i njegov doprinos “ozbiljnom” pripovjedanju u video igrama je od istorijske važnosti za medij.

Način na koji je tematizovana geopolitika i istorija modernog rata nije viđen u akcionim igrama. “MGSV” se bavi fenomenom beskrajnog rata. Simulator ratnog profiterstva. Konkurencija je više nego ozbiljna. Ipak je prljavi posao u pitanju.

Online multiplayer aspekt posljednjeg Metal Geara je omogućio igračima da potvrde svoj status ratnog zločinca sa pravljenjem vlastite nuklearne bombe. Ali u isto vrijeme mogli ste se infiltritati u tuđu bazu i ukrasti nuklearku. Na vama je odluka da li skupljati arsenal ili ih odmah uništiti.

Niko nije mogao pretpostaviti da je Nuklearno razoružanje (The Nuclear Disarmament challenge) krajnji cilj igre. Gotovo je nemoguć za izvesti, jer “najjači” igrači imaju nuklearne arsenale koje ne žele da unište. Ali prije tri dana PlayStation 3 igrači su uspjeli da svedu broj bojevih glava na nulu.

Zašto PlayStation 3? Platforma ima mali broj igrača. Poduhvat je definitivno lakši kad uporedite sa ciframa sa PlayStation 4 verzije. U trenutku pisanja teksta na PS4 ima otprilike 2500 nuklearnih glava. Za neke je tehničko “čudo” što se “The Phantom Pain” uopšte može igrati na trici.

Jutros sam skinuo prašinu sa svoje PS3 konzole i zavrtio MGSV. Odmah po povratku u bazu bio sam “počašćen” gorespomenutom scenom iako se nisam ni trudio oko razoružanja.

Da uopšte postoji ideja o razoružanju saznali smo potpuno slučajno kad je izdavač Konami greškom objavio video. Samo jedna u nizu glupih grešaka nekadašnjeg titana japanske industrije zabave.

“MGSV: The Phantom Pain” je kontroverzna igra. Iz mnogo razloga. Za neke je ultimativno remek-djelo, dok drugi su svjesni da prokleta igra uopšte nije ni dovršena. I dalje se nalazi u top deset PS4 igara po Metacriticu. Dobra stvar je da igru možete kupiti za par dolara na ljetnom sniženju. Na bilo kojoj platformi. Ako već niste probali…

Veliki Bjeg iz Gvantanama MGSV Ground Zero