Mir u Gazi, politički potres u Izraelu

Sedmica na izmaku bila je poprilično turbulentna u Izrealu. Prošlu nedelju premijer Netjanahu je otišao u Pariz na proslavu stogodišnjice kraja Prvog svjetkog rata. Prije odlaska, u Gazu je pušteno 15 miliona dolara humanitarne pomoći od Katra, za koje se smatralo da će obezbjediti mir barem na kratko. Procjene su bile pogrešne. Premijer je prekinuo svoj boravak u Parizu, jer su iz Gaze uslijedile nove provokacije. Najveći napad na Izreal u novije vrijeme, nekih 460 raketa je ispaljeno. Ali Bibi Netjanahu je izabrao pregovore, umjesto vojne reakcije.

Nisu svi za mirovno rješenje situacije. Posljednje ispitivanje javnog mjenja u Izraelu je pokazalo da se 70% ispitanika ne slaže sa premijerovom odlukom. Ipak, najglasniji je bio ministar odbrane Avigdor Liberman (Avigdor Lieberman). Izjavio je: ” da hrane čudovište (Hamas) i ako ne bude zaustavljeno imaće blizanca Hezbolaha unutar jedne godine. Sa katarskim parama je kupljeno kratkotrajno zatišje…” Podjelio je svoje nezadovoljstvo zato što nije izglasan zakon po kojem se teroristi mogu osuditi na smrt. Liberman je ozbiljan igrač, kompromis ne dolazi u obzir. Dao je ostavku na ministarsku funkciju i povukao je svoju partiju iz vladajuće koalicije premijera Netjanahua. Većina u Knessetu (narodna skupština) je narušena. A prijevremeni izbori su realnost. U ovako komplikovanoj situaciji, to je zadnje što treba Izraelu. Ali i Bibiu…

Hamas slavi na ulicama. Ne samo zbog primirja, nego što su se rješili jednog od svojih najvećih neprijatelja, ministra odbrane Libermana. Pobjeda na par frontova. Izraelci koji žive u pograničnim mjestima sa Gazom protestuju, nezadovoljni najnovijim dešavanjima. U posljednjim izjavama premijera Netjanahua naglašava se da je katastrofalno vrijeme za nove izbore. Pratićemo dalji razvoj situacije.