Mitski ‘Snyder Cut’ stvarno postoji?

Justice League” film je bio promašaj epskih proporcija. To niko ne može osporiti. Klasičan je dokaz da studijsko mješanje u produkciju nikad ne donese dobre rezultate. Zack Snyder, režiser “Man of Steel” (2013.) i “Batman v Superman” (2016.) je započeo proces koji nije dovršio. Iako je bio režiser “Justice League” filma, zbog porodične tragedije, napustio je posao. Korporativni gospodari iz Warner Bros.-a nisu imali mnogo vremena na raspolaganju.

Koje je bilo rješenje za nerješivu situaciju? Dovesti Joss Whedon-a, režisera konkurentnih “Avengers“-a. Možda jest “Kralj štrebera” (King of the nerds), ali njegov “veseliji”, šareniji i duhovit stil nije se dobro uklopio sa Snyder-ovom “mračnom” vizijom. Jedan film sa dva režisera. Oduvijek je bio osuđen na propast. Osim ako pitate određenu grupu fanatičnih obožavaoca Snyder – DC filmova, koji tvrde da mitska “originalna” verzija filma (Snyder cut) je bolja od ove koju smo na kraju dobili.

Samo da je režiser imao šansu da realizuje svoju viziju. Previše mi je to zvučalo “šta bi bilo kad bi bilo“. U nekom boljem svijetu ne bi bilo gladi i bolesti, ali nažalost mi ne živimo u tom svijetu. Malo mi šta znači to što (možda?) postoji “bolja verzija” nekog lošeg filma.

Na društvenim mrežama često bih naišao na #ReleaseTheSnyderCut hešteg, ali nisam obraćao pretjeranu pažnju. Mislio sam stvarno da ne postoji “posebna verzija”. Ali Kevin Smith (stari promoter superherojštine) je rekao da postoje djelovi (?!) Snyder-ove verzije “Justice League” filma. Jason Momoa, koji je glumio Aquaman-a otišao je još dalje i rekao da je gledao Snyder cut. Vrijeme je prolazilo, ali ljudi su imali potrebu da pričaju o ovoj temi.

Čemu ovaj tekst uopšte? Jučer, na iznenađenje mnogih, Gal Gadot je na svom twitter profilu postavila status (vjerovali ili ne) “objavite Snyder cut”. Ben Affleck se priključio dobrim željama, ponavljajući poznat hešteg. Zack Snyder je rekao da Batman mora biti u pravu. Poznate osobe su se uključile u “vlažni san” zagorjelih obožavaoca. Da li će stvarno Warner Bros. jednoga dana objaviti mitsku “dobru” verziju “Justice League” filma? Da li je sve samo čudni marketinški potez?

Pojma nemam. A nije ni toliko važno…