Mladi Iranci i Srbija kao zemlja nade

Britanski Gardijan  (The Guardian) je objavio reportažu o mladim iranskim migrantima koji žele da započnu novi život u Srbiji. Prošle godine Srbija je postala prva evropska država koja je ponudila državljanima Irana bezvizni režim. Od tada pa do danas, hosteli su puni zahvaljujući novim gostima iz Irana. Po riječima Gardijanovog novinara, u Knez Mihajlovoj ulici možete sve češće čuti persijski ili farsi jezik.

Promovisanje turizma je u pitanju, želi nas uvjeriti resorni minister Rasim Ljajić. Po ciframa koje je on sam iznio, u prvih sedam mjeseci ove godine Srbiju je posjetilo 15,855 Iranaca. Više od 1500 njih je zatražilo azil u Srbiji. 10%. Uopšte nije poznato koliko njih od tog broja želi da ide dalje za Evropsku Uniju.

Avioni slijeću puni, a odlaze prazni. Dva slijeću u Beograd svake sedmice. Dalje u tekstu se navodi da pripadnici LGBT zajednice su primarni tražioci azila. Biti homoseksulac u Islamskoj Republici nije lak život. U ispovijesti jednog od migranata možemo čuti kako ga je vlastiti otac prijavio vlastima nakon što ga je zatekao sa partnerom. Nakon svega što je ispričano o Srbiji u zadnjih par decenija stvarno je iznenađujuće da je ona zemlja nade za potlačene homoseksulace iz islamske fundamentalne države. Ali migranti misle drugačije. Za njih je Iran pakao. Spavaće rađe u kartonu, nego živjeti u Iranu.

Zabilježeni su primjeri čitavih porodica koji su došli iz Irana u Srbiju. Djecu zanima da što prije počnu pohađati školu u novoj državi. Što ne treba nikoga da iznenadi. Financijsko stanje u Iranu je katastrofalno. Trenutni kurs riala prema američkom dolaru je 41,796.20. Trampove sankcije su više nego “uspješne”.

Slično je i u Bosni. Broj potražilaca azila iz Irana je 1647 (do septembra ove godine). Posebno je simptomatično kada se uporedi sa prošlogodišnjim ciframa, kada je samo 16 iranaca izrazilo želju za ostankom u Bosni.

izvor: The Guardian