mein-kamof

Moja Borba Najprodavanija knjiga u Holandiji

Nakon što je bila zabranjena 70 godina „Moja Borba“ je dobila novo holandsko izdanje. U avgustu je postala dostupna u knjižarama širom države. Nije dugo trebalo Hitlerovom političkom manifestu da se nađe na spisku najprodavanijih naslova i to na trećem mjestu već sredinom septembra.

Da li ima potrebe za štampanjem?

Knjiga nije ništa manje kontroverzna kako vrijeme prolazi. Izdavač holandskog izdanja (koji takođe izdaje „Dnevnike Ane Frank“) objašnjava da dodatni materijal stavlja naslov u istorijski kontekst. Cilj je da upozna modernog čitaoca sa kontroverznom knjigom uz kritičku analizu. Naravno, pitanje i debata u javnosti je da li uopšte ima potrebe za štampanjem ovog (ne)djela?

Knjiga „Mijn Strijd” se dobro prodaje, iako je neke knjižare nisu htjele ni izložiti. Posebno je nisu htjeli staviti na policu “bestsellera” (najprodavnijih naslova) tog mjeseca jer im se to ne čini kao dobar ukus. Potencijalni kupac mora sam tražiti pomenuti naslov.

moja.borba-adolf-hitler
Moja Borba Adolfa Hitlera

Ali popularnost „Mijn Strijd” ne treba da nas iznenađuje. Prije tri godine u Njemačkoj je ponovo objavljen “Mein Kampf”, 70 godina poslije Hitlerove smrti i isteka autorskih prava po njemačkim zakonima. I naravno bila je jedna od najprodavanijih knjiga te godine.

Iako je njemačko izdanje bilo još proširenije sa dodatnim analizama istoričara pitanje je obrazovna korisnost ove knjige. Jedni su mišljenja da pomaže sprečavanje obnavljanja fašizma/nacizma, jer edukacijom se pokazuje sva štetnost tih ideologija. Da se ne bi nikada ponovilo, Njemci i neke druge evropske države razmišljaju o uključenju ove knjige u školske sisteme.

Uticaj na tinejdžere

I dalje nisam uvjeren u njihove dobre namjere. Uvijek sam znao za moć kultnih djela, a ponovnim objavljivanjem “Moje Borbe” za neke nove generacije koje uopšte nemaju ni najosnovnije istorijsko znanje, mi se ne čini kao pretjerano pametna ideja. Tinejdžeri znaju samo za moć kulta. Kult ih lako osvoji. U tim godinama sve kontroverzno im je “cool”. Zadnja stvar što im treba jest da im obezbjedimo pristup ovakvim materijalima.

izvor: Haaretz