Mother 4 živi dalje zahvaljući fanovima

Nikad nisam vidio strastveniju grupu ljubitelja nekog pop kulturnog proizvoda od Mother fanatika.

Japanski RPG serijal je na zapadu poznat kao EarthBound. Mother 2 (za SNES ili Super Nintendo) je brendovan tako, jer prva igra nikad nije bila dostupna igračima van Japana. Baš kao što ni Mother 3 (za Game Boy Advance) nikada neće vidjeti zapadno tržište (ne službeno to je sigurno).

U ovome trenutku se sigurno pitate kako je neko mogao postati fan nečeg, ako uopšte nije mogao kupiti. Earthbound (jedina igra dostupna) je dobio kultni status. Nešto poput “The Velvet Underground & Nico“. Skoro niko nije kupio primjerak, ali oni koji jesu promijenilo im je život.

Jedinstven je to serijal, čak i za svoj žanr (jRPG). Užasno šarmantan. Ne radi se o nekome drugom stranom svijetu, već o ovome našem. Da dodatno naglase različitost od konkurencije stavili su klince kao protogoniste igre. Oni koji su igrali, nikada nisu mogli zaboraviti ovo iskustvo.

I tako nastaje jedna od najpredanijih fan grupa. Okupili su se oko sajta Starmen.net. Mogli ste saznati sve informacije o serijalu. Trikove i savjete, biografije likova, uživati u crtežima. Ali njihova strast nije stala na tome. Potpisivali su peticije i slali Nintendu ne bi li zapadni igrači mogli dobiti Mother 3.

Nakon par pokušaja shvatili su da Nintendo nema želje za ovim poduhvatom jer se nije radilo o super popularnim franšizama poput Super Maria i Zelde. EarthBound je bio kultna igra. A one se nikada ne prodaju u velikim ciframa. Fanovi su preuzeli stvari u svoje ruke. Napravili su vlastiti prevod za Mother 3 i podjelili zainteresovanim. Može se raspravljati o legalnosti ovog poduhvata, ali moj stav je uvijek bio ako nešto nema službenu distribuciju u vašu državu, onda niste napravili prekršaj. Možda?

Drugačije nikad ne bi mogli igrati Mother 3. Tako sam se upoznao sa ovim fenomenom. Pokupi sam prevod i bio impresioniran količinom sadržaja koji su fanovi pripremili. Oduvijek sam imao poštovanje prema likovima koji su fanatizam pretvorili u kreativni proces. A Mother 3 je jedna od najsimpatičnijih igara koje sam ikada igrao.

Mother 4 (iliti Oddity)

Iako je u zadnjoj deceniji popularnost serijala samo rasla, Nintendo nikada nije imao planove za nove igre. To nije spriječilo fanove. Skoro deset godina predano rade na Mother 4 projektu. Nedavno smo dobili nove informacije. Projekt se službeno zove Oddity (ne bi li izbjegli tužbu od Nintenda).

Želimo im svu sreću. Nadam se da će uspjeti. Trejler izgleda super. Igra sigurno ima potencijal. Isto tako u skorije vrijeme dobili smo novi sajt za Mother fanove. Umjesto Starmen.net-a sada je mjesto okupljanja: Mother Forever