citati-lemi-

Mudrost pravog rokera – Lemmy (Motorhead)

Lemmy Killmister frontmen i basista metal benda Motorhead umro je prije tri godine 28. decembra 2015. Rock legenda koji je doživio ozbiljnu starost (alkoholičar i predani narkoman), rak ga je pokosio u sedamdesetoj (70!) godini. Živio je brzo, svirao bass gitaru još brže, a bio je poprilično bistar lik uprkos ekstremnom životnom stilu. Prepoznatljivi Motorhead zvuk je najlakše opisati kao punk metal. Poslušajte njihovu obradu Sex Pistols klasika “God Save the Queen”. Nije da su njima trebale obrade hitova. Diskografija i cjelokupni katalog ovog benda je impresivan sam za sebe. 22 albuma! Ovo su neki od njegovih citata, mudrost pravog rokera iz prve ruke:

“Ne razumijem ljude koji su uvjereni da ako nešto ignorišeš, problem će nestati. To je glupost, ako je zanemareno, skuplja snagu. Evropa je ignorisala Hitlera dvadeset godina. Rezultat je da je on poklao četvrtinu svijeta.”

O rock ‘n’ roll-u

“Ako misliš da si prestar za rock ‘n’ roll, onda najvjerovatnije jesi.”

“Ako već jesi jeb*na rok zvijezda, onda ponašaj se tako. Ljudi ne žele da vide lika iz komšiluka na pozornici, oni hoće biće sa druge planete.”

“Odgovoran sam za svoja djela. Ne trebam se sakrivati iza ničega (Boga, đavola). Uradio sam to… šta god da sam uradio.”

“Postojao je tabloid u Engleskoj u kojem su tvrdili da sam povalio 2000 žena, a nisam. Rekao sam 1000. Kada razmislite malo o tome, nije toliko nevjerovatno.”

“Znaš li koja je najvažnija stvar u životu? Smisao za humor. Kada ga izgubiš gotov si. Možeš si slobodno raznijeti jeb*ni mozak.”

“Pripadnici cjele jedne generacije su postali pizde.”

Lemi je bio ključna osoba metal podkulture, kum pokreta. Zaslužan je za najvažnije hitove solo karijere “princa tame” Ozi Ozborna. Kilmister je napisao kultni hit “Mama, I’m Coming Home”. Sjedio je redovno na svom “tronu” u Rainbow Bar & grill, u Gradu Anđela, pravoj Rock n’ roll kući slavnih. Bio je jedan od naših heroja.

izvor: Rolling Stone