Najbolje serije 2019. godine

Dani i dani godine na izmaku protraćeni su na uživanje u omiljenim serijskim sadržajima. Samo za Vas izdvajamo neke od serija koje su nam ostale u sjećanju. A godina je bila i naporna zbog mnogih “događaja”, koji se nisu smjeli propustiti. Naravno da prvo što pada na pamet je razočarenje izazvano posljednjom sezonom “Igre Prijestolja” (Game of Thrones). Lično tupavi spektakl mi nije previše smetao. Zamjerio sam im samo što su uništili lik Jon Snow-a.

Mandalorian se ne nalazi na ovoj listi jer u trenutku pisanja ovog spiska nije izašla posljednja epizoda. Mislim da je problematično što mnogi kritičari pišu recenzije na osnovu pogledanih prvih par epizoda. Ako je serija dobra (ili čak najbolja) mora biti takva od prve do posljednje epizode. Kao što su serije ispod:

Ja sam noć (I Am the Night)

Početak 2019. godine je donio par dobrih triler serija. Prva koja je sigurno ostavila utisak na mene je I Am the Night. Priču o dekadentnosti i razvratu Hollywood-a nikad ne propuštam. Mračni triler je vezan za (o)kultnu Crnu Daliju. Patty Jenkins (Wonder Woman) ponovo usmjerava Chris Pine-a koji me je iznenadio kvalitetom glume. Mini serija je definitivno vrijedna vašeg vremena.

Pravi detektiv (True Detective 3)

Zima je bila poprilično mračna sa dobrim triler serijama. Treća sezona omiljene HBO detektivske serije vratila je vjeru u brend. Mahershala Ali nas je oduševio svojom ulogom. Stephen Dorff je bez razloga zanemaren glumac i svima je pokazao da nije za (od)baciti. Vrhunska produkcija. Uz “Ja sam noć” još jedna serija na ovoj listi koja ima za protogonistu lika koji pati od PTSP-a nakon povratka iz rata. Neće biti posljednja.

Ljubav, smrt i roboti (LOVE DEATH + ROBOTS)

Netfliks nas je počastio sa antologijom naučno-fantastičnih animiranih kratkih filmova. Za odraslu publiku. Samo to bi zalužilo seriji mjesto na ovoj listi. LOVE DEATH + ROBOTS je fantastično iskustvo. Ne pamtim kada sam u naše doba (filmske) prezasićenosti kompjuterskim efektima (CGI) stvarno bio impresioniran animacijom. A ova serija je to uspjela. U više navrata.

Legion

Najčudnija serija ikad zasnovana na superherojskom stripu (X-Men) nažalost je otkazana sa trećom sezonom. Noah Hawley (kreator Fargo serije) je imao originalnu viziju kakvu rijetko vidimo u ovom žanru. Nakon što je Disney kupio Fox Studio izgleda da nema mjesta za eksperimentalnu i psihodeličnu stranu Marvel likova. Šteta.

The Boys

Billy Butcher i njegovi momci priredili su nam akcioni spektakl kakav smo zaslužili. Muka nam je više od superherojske fikcije i momci su tu da nas uvesele. Osim što serija preispituje kako bi izgledala realistična vizija superherojštine (Alan Moore-ova škola po kojoj su svi klovnovi u šarenim kostimima psihopate), priča nam donosi i ozbiljnu kritiku vojno industrijskog kompleksa. Vizija svijeta koju vidimo u “The Boys”-ima poprilično je slična korporativnoj distopiji u kojoj živimo. Red je spomenuti da serija ima dobar budžet i impresivne scene, kakve nikad nismo vidjeli u Netflix Marvel serijama (koje izgledaju jeftino pored ovoga).

The Punisher

Jedna od žrtava striming ratova. Nakon što je najavljen servis Disney+, Netflix nije imao razloga da radi Marvel serije (besplatna reklama za konkurenciju?). Sve su redom otkazane od Daredevil-a do našeg omiljenog Punisher-a. Ranije sam rekao da ova lista ima još jednu seriju čiji protogonist pati od PTSP-a i vodi lični rat. To je naravno Frank Castle. Druga (i zadnja) sezona koja je izdata početkom godine je pokazala više različitih smjerova u koje je serija mogla otići. Nažalost, ostali smo uskraćeni za to.

Dodatne preporuke su treća sezona Stranger Things-a i fantastična dvadeset treća sezona South Park-a. Koji su vaši omiljeni serijski sadržaji ove godine?