Najbolji filmovi 2019. godine

Niste valjda očekivali od nas da kažemo da je “Avengers: Endgame” film godine? Naravno da je “The Irishman” naš izbor. Ljubavno pismo Martija Skorsezija žanru kojem je posvetio dobar dio karijere impresionirao nas je. Dovoljno bi bilo samo to što Al Pacino galami. Kad dodamo na to Robert De Nira i Joe Pesci-a znajte da se radi o remek djelu. Jednostavno rečeno gangsterski raj.

Marti je oduvijek glorifikovao kriminalce, nikad to nije krio. Njemu su oni cool baš kao persona cowboy-a nekad. Ne treba da nas čudi što veliki režiser prezire superheroje. Bitno je naglasiti da Skorsezi ne veliča kriminalni način života, jasno je pokazano u Irishmanu gdje vodi taj put. U sigurnu i mučnu smrt. Ali to ne znači da likovi nisu vraški cool. Poenta ovog monolaga da je Marti Kum gangsta repa. i poštujemo ga zbog toga. Mafijaški spektakl je naš omiljeni film godine.

Bilo jednom u Holivudu (Once Upon a Time in Hollywood)

Deveti Tarantinov film je jedno od najzabavnijih iskustava godine. Malo ko voli film kao dobri Quentin. Nevjerovatna je produkcija koja je na tako realističan način ponovo oživjela šesdesete godine i dekadentni Los Angeles. Leonardo DiCaprio jedan od najuspješnijih glumaca našeg vremena pokazao je sav svoj talent tumačeći ni više ni manje propalog glumca. Brad Pitt je ultra cool i užitak je gledati dva najveća glumca generacije zajedno. I ponovo imamo Al Pacina. Šta više treba? Urnebesna komedija koju svaki filmofil treba gledati ponovo i ponovo.

Propalica sa plaže (The Beach Bum)

Najbolji ljetni film godine. Nisam mogao vjerovati da će neko finansirati novi film kultnog (i omraženog) Harmony Korine-a. Jedan od najoriginalnijih autora američke kinematografije ponovo piše i režira. Naravno da nas nije razočarao. Matthew McConaughey ima ulogu života s likom Moondog-a, dekadentnog pisca koji voli da pije i drogira se. Zabava od prvog do zadnjeg kadra. Snoop Dogg nas je iznenadio svojim glumačkim sposobnostima. Muzika u filmu je toliko dobra, da je ozbiljan konkurent Tarantinovim soundtrack-ovima. Nadam se samo da će studijski sistem imati više razumjevanja za Harmoni Korina koji je vrhunski autor.

Mrtvi ne umiru (The Dead Don’t Die)

Možda ste primjetili da naša lista najboljih filmova godine sadrži nova djela priznatih autora (scenarist i režiser). Tako je i sa vrhunskom zombi komedijom Jim Jarmusch-a. Ikona nezavisnog filma je okupio sve svoje prijatelje; od Bill Murray-a do Iggy Pop-a, RZA i Selene Gomez. Rezultat je fantastičan. Apsurdna komedija koja će vas nasmijati i potpuno zbuniti. Baš kao svaki dobar zombi film (poput onih George Romero-a) “Mrtvi ne umiru” je kritika konzumerizma. i to kakva. Jarmusch nas je ponovo ispoštovao.

Polar

Kakva bi to bila lista Zavisnih da nema strip adaptacije? Polar je akcioni spektakl o plaćenom ubici kakav odavno niste pogledali. Mads Mikkelsen je Duncan Vizla (aka The Black Kaiser) i nije lik s kojim se treba zaj**avati. Deadmau5 je odradio fantastičan soundtrack. Ako ste raspoloženi za stilizovano nasilje, od ovoga nema boljeg.