Najboljih 6 filmova na temu prodaje

Najboljih 6 filmova na temu prodaje

Naših 6 filmova – predloga za dobre i poučne filmove o prodaji.

Prodaja je sveprisutna tema u svakodnevnom životu. Bilo da se prodaju proizvodi, stavovi, ideje ili bilo šta drugo, važno je posjedovati određene tehnike. Mnoge od njih se nalaze i u filmovima koje smo odabrali kao najbolje na temu prodaje i marketinga. Donosimo vam po nama najboljih 6 filmova na temu prodaje. Uživajte!

Najboljih 6 filmova o prodaji – Glengarry Glen Ross (1992.)

Glengarry Glen Ross (1992.)

Remek djelo Davida Mameta prikazuje grupu beznadežnih prodavaca nekretnina. Kevin Spacey glumi hladnokrvnog menadžera prodaje, a Al Pacino slatkorječivog i manipulativnog prodavca, ulogu za koju je bio nominovan i za Oskara. “Kafa je za one koji zatvaraju ugovore” je rečenica koja ledi krv svakome ko se bavio prodajom. Film sadrži i jedan od boljih motivacionih govora u interpretaciji Aleca Baldwina.

Pursuit for Happyness (2006.)

Will Smith je osvojio nominaciju za Oskara svojom ulogom Chrisa Gardnera, čovjeka koji je sa petogodišnjim sinom mučio muku radeći kao stažista u prodaji, tražeći bolji život, uspjeh i sreću. Film je po istinitoj priči, sa sretnim krajem.

Moneyball (2001.)

Još jedna adaptacija istinite životne priče i još jedna nominacija za Oskara. Ovaj put Bred Pitt glumi Billy Beanea, menadžera bejzbol tima Oakland Athletics, koji se bore za opstanak u svakom smislu. Uz pomoć ekonomiste sa Yalea Petera (Jonah Hill) Billy koristi analitiku pri odabiru igrača, time povećavajući uspjeh tima i smanjujući troškove. Upotrebiti skromne, skoro nikakve resurse i postići veliki uspjeh je san svakog prodavca.

Joy (2015.)

Film o legendarnoj Joy Mangano koju glumi Jennifer Lawrence. Joy je razvedena majka dvoje djece koja se bori da uspije u svijetu televizijske prodaje. I uspjeva. Poučna priča gdje težak rad, žrtva i razumijevanje želja potencijalnih kupaca dovodi di uspjeha u prodaji.

The Founder (2016.)

Ray Kroc je 52-godišnji prodavac aparata za milkšejk. Uspjeva napraviti dogovor sa braćom McDonalds, usojeva ih i preći i napraviti imperiju koju svi poznajemo. Michael Keaton glumi tipa koga baš i ne volimo u filmu, ali nam dobro pokazuje stav “šta god je potrebno” koji zna biti plodonosan.

Boiler Room (2000.)

Priča o agresivnim brokerima sa luksuznim kućama, brzim autima i lakom lovom. Ubrzo se pokazuje da sve nije baš legalno, što junaka priče stavlja pred moralnu dilemu. Svako ko se bavio prodajom zna da su iskušenja sveprisutna i da je ponekad teško donijeti prave odluke.

Valja pogledati i filmove “Wallstreet” (Charlie Sheen), “The Wolf of Wallstreet” (Leo DiCaprio), “Love&Other Drugs” (Jake Gyllenhaal), “Jerry Maguire” (Tom Cruise”), “Cadillac Man” (Robin Williams).