nuklearna-eksplozija

Najveća američka podzemna nuklearna proba (Video)

6. novembra 1971. godine Amerika je izvela najveću podzemnu nuklearnu probu tzv. Cannikin test. Eksplozija od pet megatona dogodila se milju ispod Amčitka ostrva na Aljasci. Još od pedesetih godina ova napuštena oblast se činila idealnom za nuklearna testiranja. Nakon prvog uspješnog testiranja 1965. godine Pentagon je pripremao nešto veliko.

Amčitka ostrva su jedna od tektonski najnestabilnijih područja u Americi. Naučnici su strahovali od posljedica (pre)velike detonacije. Preliminarni test kodnog naziva “Milrow” je održan 1969. godine kada je detonirana megatonska bomba. Svrha “Milrow” operacije je bila testiranje ostrva, a ne oružja, rečeno je u dokumentarcu Ministarstva odbrane.

Nikson (Richard Nixon) je bio zabrinut da njegovi pokušaji povlačenja iz Vijetnama i mogućnost détente (smanjenje napetih odnosa) sa Kinezima i Sovjetima bi oslabio njegovu poziciju kod domaće publike. Trebao mu je brzo dokaz da je on jak i bezkompromisan vođa. Cannikin test je bio upravo to. Izmjeren je potres od 7.0 na Rihterovoj skali.

Uspjeh testa je utvdio Niksonovu poziciju u pregovorima kako sa strancima, tako i domaćim protivnicima. Slijedeće godine se dogodio njegov istorijski put u Kinu. Za vremena njegove administracije dogovoren je i prvi sporazum o ograničenju strateškog naoružanja sa Sovjetima.