Nakon trideset godina Akira dobija nastavak

2019. godina je godina Akire. Ne samo zato što se radnja remek-djela “Akira” (1988.) odvija u 2019. godini. Hollywood priprema svoju verziju japankog kulta. Ohrabruje činjenica da je režiser filma Taika Waititi (Thor: Ragnarok, 2017.). Objavljen je datum premijere 21. maj 2021. Iskreno mene nikad nije pretjerano zanimao američki rimejk Akire. Htio sam novi materjal (manga ili anime, nije ni važno) od kreatora Akire Otoma.

Legendarni Katsuhiro Otomo je autor Akira mange i režiser Akira animiranog filma. Ima nevjerovatno dobre vijesti za nas. Za vrijeme Anime Expo konferencije u Los Anđelesu najavio je Akira anime serijal. Nakon trideset godina konačno ćemo dobiti pravi nastavak voljenog cyberpunk klasika. Sam Otomo će biti režiser projekta. Sve što sam ikada želio i više. Nije puno detalja otkriveno, osim što je za produkciju zadužen Sunrise studio.

Najavljena je i novo 4k izdanje Akire (1988.) koje će biti dostupno u prodaji u aprilu 2020. Kada je snimljena, Akira je bila najskuplja anime produkcija ikad (1.1 milijarda yena ili blizu deset miliona dolara). Ključni je moment za popularizaciju japanske pop kulture na Zapadu.

Katsuhiro Otomo je takođe najavio svoj novi animirani film Orbital Era. Radi se o avanturama dječaka koji žive na svemirskoj stanici. To je treći dugometražni film koji Otomo piše i režira, nakon što mu je trebalo deset godina da završi Steamboy (iz 2004.).

izvor: The Hollywood Reporter