Namjestite krevet, promjenite svijet

Namjestite svoj krevet

Većina ljudi muku muči da ustane rano iz kreveta. Čak i oni sa najvećom ambicijom ponekad pomisle da odgode ustajanje bar za koji minut. Ako se i uspije ustajati na vrijeme, malo ko pomišlja o spremanju kreveta odmah ujutru kako to rade u vojsci. Savjeti Vilijama Mek Revena (William McRaven) na jednostavan način objašnjavaju zašto je dobro spremati krevet ujutru, ali i još neke sitnice.

“Svakog jutra, na obuci u vojsci, moji nadređeni, a u to vrijeme svi su bili veterani iz Vijetnama, dolazili su u spavaonicu i prva stvar koju su radili je kontrolisanje kako smo namjestili krevet. Ako smo uradili to kako treba, ivice su oštre, prekrivači zategnuti, jastuk centriran tačno na uzglavlju kreveta, a dodatno ćebe na dnu. To je jednostavan zadatak, ali svako jutro od nas je zahtjevano perfektno namjestimo svoj krevet. U tom trenutku, to mi je djelovalo pomalo besmisleno, posebno jer smo se trudili da postanemo pravi vojnici. Jaki, spremni za borbu, prave “Foke”. Ali mudrost ovog jednostavnog čina, pokazala mi se mnogo puta”, rekao je admiral.

Ako svakog jutra namještate krevet, ispunili ste prvi zadatak tog dana. To će vam dati mali osjećaj ponosa i ohrabriće vas da ispunite još jedan zadatak. Potom još jedan. Pa još jedan. Na kraju dana, taj jedan završen zadatak pretvoriće se u mnogo završenih zadataka. Namještanje kreveta podsjetiće vas koliko su male stvari važne. Ako ne možete da uradite kako treba one male stvari, nikada nećete moći ni one velike. I ako kojim slučajem imate užasan dan, uvek možete da se vratite kući u krevet. Onaj koji ste namjestili sami. A namješten krevet će vam dati nadu da će sutra biti bolje. Ako želite da promjenite svet, počnite od toga što ćete namjestiti svoj krevet“, zaključio je on.

Osim toga, Mek Reven smatra da je potrebno svakog dana nekome pomoći, makar i nekom sitnom gestom. Čovjek treba biti najbolji što može, ne treba se bojati ni odustajati pri poteškoćama. Ljude treba mjeriti po srčanosti, što je po Mek Revenu još jedan od koraka do boljeg i pozitivnijeg života.