Napad na Taker Karlsona, napad na slobodu medija

Taker Karlson (Tucker Carlson) je trenutno najpopularniji voditelj Foks Vijesti (Fox News). Statistika nikad ne laže i zadnje brojke nam govore da je Foks potukao CNN po gledanosti. Takera smatramo jednim od rijetkih glasova razuma u američkim mainstream medijima. Nije iznenađujuće da konzervativac koji brani tradicionalne vrijednosti bude voljen na Balkanu. Takođe ga poštujemo jer je jedini koji se usudio usprotiviti medijskoj histeriji oko Rusije (tzv. Russiagate). Dobro je poznato njegovo republikansko opredjeljenje i podrška trenutnom predsjedniku Amerike Donald Trampu.

To su izgleda dovoljni razlozi da Taker bude omražen. Ali ne slagati se sa nečijim stavovima i prezirati neku osobu su dvije potuno različite stvari. Dogodio se užasan napad na privatnost Takera Karlsona od strane grupe neistomišljenika. Antifa aktivisti su saznali adresu stanovanja Takera i organizovali “proteste” pred njegovom kućom. Urlali su standardne pogrdne nazive za sve one koji se slučajno ne slažu sa njima: “Rasist! Fašist!”. Moje lično mišljenje je da jedina uloga Antifa aktivista je da obesmisle ozbiljne termine kao što su fašizam i nacizam. Oni su poput dječaka koji je vrištao vuk iz popularne basne. Toliko puta su nekog bez pretjeranog razloga okarakterisali fašistom, da kad se stvarno pojave pravi fašisti niko im neće povjerovati.

Antifa aktivisti u “najboljem” izdanju

Situacija je postala krajnje problematična kada su počeli uzvikivati zlosutne poruke tipa “Takere mi znamo gdje ti spavaš!” “Borićemo se protiv tebe!”. Lupali su na vrata kuće i uznemiravali su Takerovu suprugu. Ponašanje koje je vrijedno svake osude. Video incidenta su ponosno objavili na Twitteru. Baš zbog toga Foks Vijesti od osmog novembra više ne objavljuju svoje sadržaje na Twitteru. U videu se može vidjeti adresa stanovanja Takera i isti taj video je bio dostupan svima. Foks je osudio neodgovornost od strane ove društvene mreže i rekli su svojim zaposlenima da ni na ličnim twitter profilima ne objavljuju poruke. Bojkot traje i danas.

Taker je trenutno na godišnjem odmoru i samo je telefonskim pozivom prokomentarisao incident koji smatra uznemirujućim. Za dvadesetak osoba koje su se okupile pred njegovom kućom Taker je rekao: “Oni nisu protestvovali. Oni nisu htjeli da ja promjenim svoje mišljenje. Prijetili su mojoj porodici da bih ja prestao govoriti.” Bitno je spomenuti da je ovaj napad došao nakon par sedmica demonizovanja Takera od strane CNN-a. Jer ako išta CNN zna dobro uraditi onda je to satanizovati svoje protivnike.

Da bi situacija bila još bizarnija (i da slučajno liberali ne bi pomislili da je “zli” konzervativac Taker žrtva) isplivao je snimak u kome se Taker prepire sa određenom osobom za koju se ispostavilo da je hispano porjekla i homoseksualac. Taker psuje na snimku nije sporno, ali ne napada dotičnog zato što je rasist ili homofob, već zato što je isti taj lik nazvao Karlsonovu kćerku kurvom. Prišao je kćerci i pitao ju je zašto ona sjedi sa Takerom. Nakon što je ljubazno objasnila nepoznatom čovjeku da joj je to otac, on ju je počeo verbalno napadati. Iako je nepoznati lik započeo svađu, nije mu teško palo da se naknadno predstavlja kao žrtva. Simptomatično je takođe da se incident dogodio prije tri sedmice, ali tek se sad “našao” u liberalnim medijima.