Naravno da u Japanu imaju divovske robote

Japanska popularna kultura je nacionalno blago i oni to dobro znaju. Lokalne opštine iz budžeta izdvajaju sredstva da baš njihov grad ima divovskog robota. Najnoviji Gundam se upravo sklapa u Yokohami, drugom najnaseljenijem japanskom gradu.

Odmah pored kineske četvrti, u Yamashita luci nalazi se Gundam fabrika (The Gundam Factory). U fabrici se slaže kultni robot koji će biti visok 18 metara!!! Cijeli proces možete vidjeti ispod.

Gundam Factory Yokohama, taj turistički raj je trebao biti otvoren ovog oktobra, ali naravno zbog globalne pandemije, organizatori su primorani odgoditi svečanost.

Jednog dana kada posjetiocima to bude dozvoljeno, moće vidjeti Gundama iz blizine. Postavljeno je stepenište, tako da se mogu praviti selfiji iz raznih visina. Robot se može kretati iako ga još uvijek nisu sklopili u potpunosti.

Ako Gundam nije vaša omiljena robotska franšiza ništa ne brinite. U Kyotu se uskoro biti otvorena Eva Kyoto baza (u sklopu Toei Studio Parka). Radi se o bisti Evangelion robota (Unit-01) u visini od 15 metara!

Moćete sjesti (i slikati se) u kabini robota iz kultnog animea “Neon Genesis Evangelion“. Više fotografija možete pogledati ovdje.

Koliko je Evangelion dio japanskog “folklora” možete naslutiti iz priložene reklame za mobilni telefon.