nas-Slick-Rick-policijsko-nasilje

Nas i kontroverzni novi spot (Video)

Poznati reper Nas u kontroverznom novom spotu pokazuje svakodnevnicu afroameričke zajednice i stalni strah od sveprisutnog policijskog nasilja.

Pjesma “Panduri su upucali klinca” (“Cops Shot the Kid”) na efikasan i uvjerljiv način oslikava život (i smrt) mladih u getu. Klasična tema za hip-hop potkulturu.

Na samom početku pjesme dočekani ste zvukom stare škole. U pitanju je sempl hip-hop klasika “Children’s Story” legende Slick Rick-a iz 1988. godine. Ovaj jednostavan sempl, koji je osnova pjesme daje istoj vanvremenski kvalitet.

Pjesma nam dolazi sa novog Nas-ovog albuma “Nasir” koji je izašao prošlog ljeta. Za većinu produkcije na albumu zaslužan je Kanye West. Svi se slažu da je jedna od najboljih pjesama sa albuma upravo “Cops Shot the Kid”. Sam video spot izgleda impresivno i potresno na momente.

Slick Rick lično ima kameo pojavljivanje pred kraj spota.

Kada ste već ovdje poslušajte i Slick Rick-ov klasik koji je poslužio kao inspiracija za ovu pjesmu.

Pjesma “Children’s Story” je sa njegovog albuma “The Great Adventures of Slick Rick” (1988.), ali mlađim generacijama je poznata kao dio muzike za video igru “Grand Theft Auto: San Andreas” (2004.).

Igra koja je na najbolji način pokazala život mladog afroamerikanca i ljubavno je pismo rep potkulturi. Uživajte.