Neki novi “Tron” film?

Deset godina je prošlo od kada je “Tron: Nasljedstvo” (Tron: Legacy, 2010.) bio u kinima i financijski propao. Sjećam se kao da je juče bilo, jer je to bio prvi film koji sam gledao u tada “novom” 3D trendu. Naravno da ničeg novog nije bilo u tome, 3D filmovi su bili popularni još u pedesetim godinama prošlog vijeka.

Važno je samo da su imali razloga naplatiti nam skuplju ulaznicu. A mi smo bili prinuđeni gledati filmove kroz muljave naočale. Zvuči kao da sam imao loše iskustvo gledajući “Tron: Legacy“? Dobra stvar s ovim (vizuelno impresivnim) filmom je soundtrack za koji su bili zaslužni francuski electro genijalci Daft Punk.

Osim što su komponovali možda i najbolju filmsku muziku XXI vijeka za Tron (kakav crni Hans Zimmer), “roboti” su se i lično pojavili u filmu. U zadnjih deset godina, konstantno sam se vraćao ovom albumu. Posebno kada čitam stripove. Ultimativna muzička pozadina za svaki akcioni spektakl.

Godinama kruže tračevi o trećem Tron filmu. Ipak Disney film ima kultni status u naučno fantastičnim krugovima. Tron iz 1982. je jedan od prvih filmova koji se “ozbiljno” bavio virtuelnom stvarnošću.

Ne treba zaboraviti da je legendarni francuski strip autor Moebius (Jean Giraud) bio zaslužan za revolucionarni dizajn.

Tron ima par poznatih obožavatelja. Jedan od njih je Tetsuya Nomura, koji je upoznao neke nove generacije klinaca s Tron svijetom (zahvaljujući Kingdom Hearts igrama).

Da li ćemo stvarno gledati novi Tron film?

Likovi iz Diznija kažu da hoćemo. Imaju dobar scenarij, već par mjeseci su u potrazi za pravim režiserom. Ključna novost dolazi od Mitchell Leib-a (glavnog čovjeka za “Music & Soundtracks at Disney”) koji je radio sa Daft Punk-om prošli put.

Dotični gospodin je izjavio da je već počeo rane pregovore s Daft Punk-om da komponuju muziku za treći Tron. Kaže da je pravo vrijeme za novi Tron i da je prvi ispravni potez pitati Daft Punk da ponovo rade ono u čemu su najbolji.

Samo zbog njihovog Tron albuma sam dovoljno zainteresovan da pogledam film.