Netflix naručio Sandman seriju

Nakon decenije pokušaja i razočarenja da se napravi adaptacija (u filmskoj ili serijskoj formi) Nil Gejmenovog Sendmena (Neil Gaiman’s The Sandman) konačno imamo službenu najavu. Kako piše u objavi DC stripova po prvi put od 1988. godine Sendmen će živjeti u mediju koji nije strip. Jedan je od najvažnijih i utjecajnijih američkih stripova koji ne samo što je lansirao Gejmenovu karijeru, nego je doveo do formiranja Vertigo stripova. Pomalo je ironično da samo par dana nakon što je objavljeno da Vertigo više neće postojati, dobijamo seriju po najpoznatijem Vertigo stripu.

Zašto je Sendmen toliko važan? Protogonista stripa je Gospodar Snova Morpheus iliti Dream, gotovo besmrtno biće. Za sedam godina rada na stripu Gejmen je Sendmena “provozao” od Rimskog Carstva, Renesanse, feudalnog Japana pa sve do Londona na kraju XX vijeka. Protogonist, kao i njegove avanture su daleko od tipičnog američkog stripa. Za sedamdeset pet epizoda Nil je osvojio srca čitalaca širom svijeta (posebno djevojaka). A DC stripovi su dobili bestseller kakvom se nisu mogli ni nadati. Dovoljno je reći da se u ranim devedesetima Sendmen prodavao bolje od Supermen stripa.

Juče je službeno najavljeno da je Netflix naručio Sendmen igranu seriju. Producenti su Neil Gaiman i David S. Goyer. Ovog drugog puno ne poštujem, jer njegov talent je krajnje upitan. Dovoljno je da pogledate IMDB stranicu sa neuspješnim strip adaptacijama za koje je Goyer zaslužan. Ali pošto se o seriji u ovom trenutku apsolutno ništa ne zna, neću odmah započinjati hejterski proces.

Važno je spomenuti da ovo nije prva Netflix serija po Vertigo / Sandman stripu. Lucifer serijal (koji će dobiti petu sezonu) je zasnovan na Gejmenovoj interpretaciji Satane, koji je imao prvo pojavljivanje na stranicama Sendmen stripa. Vremenom je dobio vlastiti Vertigo strip. Taj strip je adaptiran u seriju koja nažalost nema mnogo veze sa Nilovim remek djelom. Ali gledaoci je vole, što je očigledno bio dovoljan povod da Netflix iskešira za ambiciozni projekt poput ovog.