NIN – 15. godina od Reznorovog povratka iz mrtvih

Ovog vikenda Trent Reznor (Nine Inch Nails alfa i omega) je trebao službeno postati dio Rock n’ Roll Kuće slavnih (uz svoje idole Depeche Mode). Ceremonija je nažalost odgođena.

Simbolično je da datum pada na izlazak povratničkog albuma “With Teeth” iz 2005 (3. maj). Tada se Reznor pobjednički vratio iz mrtvih, nakon godina depresije, predoziranja i rehabilitacije. To je bio početak neke nove ere za NIN. Reznor je postao trijezni radoholičar. I primjetilo se po njegovoj karijeri. Od kontroverznog mračnog rokera postao je dobitnik Oskara. A sve je (ponovo) počelo s jednim albumom…

Saradnja sa režiserom David Fincher-om potiče iz ovog perioda. Dotični je režirao spot za singl “Only” koji će dominirati Billboard rock listom. “With Teeth” se bavio teškim i depresivnim temama (to je NIN ipak), ali to ne znači da nema živahan elektro ritam. Pravi industrial rock za XXI vijek.

Nikada neću zaboraviti kad sam kupio ovaj album. Bio sam tinejdžer u crnom, a kult oko Nails-a mi je bio dobro poznat. Za razliku od Reznorovog učenika Marilyn Manson-a, na NIN zvuk se trebalo navići. Zahtjevalo je truda od slušaoca, ali isplatilo se. Godinama nisam slušao album, ali čim sam ga ponovo pustio, stihovi su bili dobro znani. Što je i meni bilo iznenađenje jer se nije radilo o industrial pop-u (kao kod Mansona, što ne znači da je to nužno loše).

Dobro je poznat sukob učenika i učitelja. Manson i Reznor su se posvađali oko toga ko će raditi muziku za film David Lynch-a. Ako i zbog čeka treba uništiti prijateljstvo, to je dovoljno dobar razlog. U ovih petnaest godina Reznor je uspio nadmaštiti i Manson-ovu produktivnost s brojem NIN albuma.

Teško je naći kulturno relevantnog rockera ovih dana. A to je Reznor sigurno. Od muzičkih eksperimenata; razvoja tehnologije, preispitivanja metoda distribucije do same ideje šta znači album danas. Čova je radio za Apple sa Dr. Dre-om na Beats striming servisu. Ko nam je prvi dao besplatni digitalni album? Reznor je jebeni vizionar i većinu današnjih muzičkih trendova je predvidio ili započeo…

“With Teeth” je ponovo rođenje Trent Reznor-a. Nakon ovog albuma uslijedila je “renesansa” u karijeri jednog od najutjecajnijih muzičara danas. Volili ga ili mrzili, nije ni važno.