njemačka-kupuje-izraelske-dronove

Njemačka vojska i izraelski dronovi

Dva pilota Njemačkih vazduhoplovnih snaga su u Izraelu na obuci za korištenje Heron TP, najnaprednijeg izraelskog drona (jednog od najboljih modela u svijetu). To je prvi od trideset i pet parova (jedan pilot i jedan operater senzora) koji će proći obuku od osam nedelja u Tel Nof bazi u blizini Tel Aviva. Svrha obuke je upoznavanje sa izviđačkim sposobnostima ovih dronova koji je proizveden od strane Izraelske vazdušne industrije (Israel Aerospace Industries). Njemačke snage će koristiti Heron za vrijeme budućih operacija u Maliju.

Heron TP je najnaprednija bespilotna letjelica koja može biti operativna 40 radnih sati i ima nosivost od 2700 kilograma. Dron se može koristiti za izviđačke misije, ali isto tako postoji i naoružana verzija za ozbiljnije sukobe. Korištenje naoružanih dronova je političko pitanje u Njemačkoj. U Bundestagu se raspravlja da li treba naoružati već postojeće dron kapacitete. Njemački ministar odbrane je izjavio da će koristiti naoružane dronove samo u situaciji da su njemački vojnici u smrtnoj opasnosti.

Prošle godine Bundestag je odobrio vojni ugovor u vrijednosti od skoro milijardu dolara za iznajmljivanje pet Heron TP modela za nadgledanje i moguće oružane misije za podršku svojih trupa u Maliju i Afganistanu. Još od 2010. godine Njemačke vazduhoplovne snage koriste Heron dronove u Afganistanu u više od hiljadu misija. Prema informacijama od proizvođača IAI (Israel Aerospace Industries) snage u Afganistanu i Maliju su imali 38.000 sati leta od 2016.

Prema izvještajima stranih medija, Izrael je vodeći izvoznik dron tehnologije u svijetu. Samo kompanija IAI ima 30 država klijenata, tipa Australija i Južna Koreja između ostalih. 2009. godine je prvi put dostavljen Heron sistem Njemačkim vazduhoplovnim snagama i samo šest mjeseci poslije je bio operativan.

izvor: The Jerusalem Post