Nova nada za Ratove Zvijezda

“Lucasfilm” je objavio detalje o prvoj seriji smještenoj u dalekoj galaksiji znanoj kao “Star Wars”. I ono što smo čuli ohrabrilo nas je. Povratilo povjerenje čak. Seriju piše i producira Džon Favro (Jon Favreau), čovjek koji je postavio temelje Marvelovog filmskog univerzuma (režiser prva dva “Iron Man” filma). Naziv serije je “Mandalorijanac” (The Mandalorian) i pratiće usamljenog revolveraša na krajnjim granicama civilizovanog svemira. “Star Wars” fanatici znaju ovu ratničku naciju po najcool oklopima. Efektan dizajn Boba Fetta iz originalne trilogije je iznedrio cijelu jednu rasu. S tim da tehnički ni Jango Fett ni njegov klon Boba nisu bili Mandalorijanci. Samo su “pokupili” oklop s leševa istih.

Ono što je za pohvalu u vezi ove serije su imena režisera. Prvo ime je Dejv Feloni (Dave Filoni) iliti onaj koji će spasiti franšizu od same sebe. Učenik Džordža Lukasa (George Lucas) autor je crtane serije “Ratovi Klonova” (“Star Wars: Clone Wars” 2008 – 2014) koja je prvi put obrađivala Mandalorijance i njihovu kulturu. Zanimljivo je da Džon Favro davao glas vođi ekstremističkog klana sa Mandalora. Iako je serija bila voljena od fanova, neki kažu da je čak iskupila prikvel trilogiju (1999 – 2005) otkazana je odmah po Diznijevoj kupovini brenda. Ali samo par godina poslije, nakon bjesa fanova, Lukasfilm je priznao grešku i ove godine najavio da ćemo dobiti novu sezonu “Ratova Klonova”. Tako da ime Felonija kao režisera prve i pete epizode nove serije znači mnogo. On je takođe jedan od producenata. Čovjek koji zna šta su “Ratovi Zvijezda” i do sad nas nije nikada razočarao.

 

Slijedeće ime sa spiska takođe obećava. To je Taika Waititi, režiser fantastičnog “Thor: Ragnarok” (2017) i čovjek koji će odraditi posao sa stilom. Toliko je dobar u svom poslu da je privukao lično pažnju Ketlin Kenedi (Kathleen Kennedy), trenutnog i budućeg upravnika Lukasfilma.

Naravno ne bi to bio njezin Lukasfilm da nema čudnih odluka. Na spisku se našlo i ime Brajs Dalas (Bryce Dallas Howard) glumice bez režiserskog iskustva, ali kćerke Ron Hovarda, režisera promašaja zvanog “Solo A Star Wars Story“. Postoji ta tendencija za stvaranjem dinastija u “Star Wars” ali zasad nije donijela ništa dobro. Mislim na legendarnog scenaristu Lawrence Kasdana (Imperija uzvraća udarac) i njegovog sina Džonatana. Talent nije genetski nasljedan što nam je pokazao isti taj “Solo” film.

Ali sve u svemu ovo zvuči kao zanimljiva serija. Zajedno sa novom sezonom “Ratova Klonova” uvjerljiv je razlog za plaćanje pretplate Diznijevog striming servisa. Seriju očekujte nekad 2019.

sva prava: LucasFilm