Nova svemirska misija

Svemir

Starlink svemirska misija

Još jedna, deveta ove godine, svemirska misija SpaceX je imala svoje lansiranje jutros. Lansiranje je obaljeno sa Space Launch Complex 40 (SLC-40), Cape Canaveral Space Force Station na Floridi. Raketa je naravno Falcon 9, koja je već korištena za lansiranje GPS-III Space Vehicle 03, za Turksat 5A i prethodne tri Starlink misije. Cilj misije je podizanje 60 komunikacijskih satelita u orbitu, kako bi se upotpunila mreža koja će omogućiti pokrivenost naše planete internetom.

Možete pogledati oficijelni video sa lansiranjem i objašnjenjem cijele misije.

 

Šta je Starlink svemirska misija?

Starlink je misija dizanja satelita u orbitu kako bi se pokrili teško dostupni, zabačeni krajevi Zemlje internetom. Preptostavka je da više od polovine, ili više od 3,6 milijardi ljudi, nema pristup internetu. Današnjim podizanjem dodatnih 60 satelita, Starlink je napravio još jedan korak ka prosvjetljenju civilizacije.

Još misija

Na isti dan je palnirana i misija Arianespace-a sa 36 satelita za OneWeb. Lansiranje će se obaviti sa ruskog Vostochny Cosmodroma i korisitće se naravno Soyuz raketa. Lansiranje možete pogledati na zvaničnom kanalu Arianespace-a klikom ovde.

Da li vi mislite da li je ovo napredak civilizacije i da li cijela planeta treba internet?