novi-čudni-klinci

Novi čudni klinci – Umbrella Academy

Netflix ima novu seriju inspirisanu stripom. Prije nego što počnemo pričati o seriji, red je spomenuti strip i posebno autora istog. The Umbrella Academy je strip koji se prvi put pojavio 2007. godine. Scenarist stripa je Gerard Way. Da li vam to ime zvuči poznato? Gerard je kao mladić bio stažist u DC stripovima. Ali brzo je shvatio da u strip industriji nikada neće postići ništa više od donošenja kafe drugim autorima. Ključni moment njegovog angažmana u DC-u je susret sa super zvijezdom strip medija Grant Morrisonom. Inspirisao ga je da osnuje bend po imenu My Chemical Romance. Ostatak priče najvjerovatnije znate. Kada je postao rock ikona svoje generacije, za Gerardove strip ideje su se otimali izdavači. Njegov prvi veliki projekt The Umbrella Academy odlučio je da izda za Dark Horse stripove. Morrison će ponovo igrati veliku ulogu u Gerardovom kreativnom procesu jer je Akademija direktno inspirisana Doom Patrolom, stripom koji je započeo Morrisonovu karijeru.

Netfliksovi čudni klinci i Gerard Way

Kritičari Netliksove serije Umbrella Academy opisuju kao mračnu viziju X-Men-a. Ali kao što smo već ranije objasnili, Doom Patrol je bio prvi tim najčudnijih superheroja ikad. Gerard ne krije koji strip mu je bio glavna inspiracija. U njegovoj verziji takođe imamo bogatog starog gospodina Sir Reginald Hargreeves sa vlastitim dvorcem koji usvaja čudne (posebne) klince. Baš zbog njegovog upitnog odgoja odrastaju u problematične individue. Dinamika disfunkcionalne porodice je inspirisana životom benda na turneji. Dizajn crtača Gabriel Bá je sličan vizuelnom imidžu My Chemical Romance. Ako išta mogu zamjeriti Netfliksovoj adaptaciji jest da se “čudnost” izgubila negdje usput. Umbrella Academy je jedan od vizuelno najinteresantnijih stripova ovog vijeka.

Gerard Way je postao najbolji prijatelj Grant Morrisonu. Grant se pojavljuje kao negativac u dva spota My Chemical Romance sa njihovog četvrtog i posljednjeg albuma “Danger Days: True Lives of the Fabulous Killjoys” iz 2010. U pitanju je bio konceptualni album inspirisan, vjerovali ili ne stripovima. Pop Punk nikada nije bio šareniji. Way je ostvario životni san da piše za DC stripove. Naravno, scenarist je nove verzje Doom Patrola (iz 2017. godine). Da slučajno nema još koja tajna veza između Umbrella Academy i Doom Patrola? Obe igrane serije su imale premijeru 15. februara 2019.

Kako ne gotiviti seriju koja ima Tiffany za muzičku pozadinu?