Novi “Duh u oklopu” serijal nije loš

Prije mjesec, dva Netflix je predstavio najnoviju interpretaciju kultnog japanskog cyber punk fenomena “Ghost in the Shell“. Nije ni prva, a neće biti ni posljednja adaptacija mange koju je napisao i ilustrovao Masamune Shirow. Filozofsko je remek djelo koje postaje aktuelnije s svakom novom adaptacijom.

Ako želim da vidim kako će bliska budućnost izgledati gledam “Ghost in the Shell“.

Obradovao sam se kada sam čuo da Netflix kešira (financira) novu verziju voljenog animea. Nade su bile još veće kad sam saznao da će novi serijal biti (kanonski) nastavak “Stand Alone Complex” (2002. -2005). Šta vjerni fan može više tražiti?

Onog trenutka kad je prikazan prvi trejler stvari su otišle do đavola. Internet je bio preplavljen nezadovoljstvom zbog dizajna “Ghost in the Shell: SAC_2045“. Priznajem, bio sam iznenađen kreativnim izborom da anime izgleda poput video igre. Ali nisam htio da na osnovu dvije minute donesem sud o novom serijalu.

Ghost in the Shell: SAC_2045” je konačno postao dostupan na Netflixu. I onda su došle loše recenzije. Skoro sve su bile negativne. Većina je spominjala sporni dizajn. Pošto nemam nekog pretjeranog povjerenja u mainstream medije, htio sam se sam uvjeriti u kvalitet animea. I izgotivio sam se usput.

Vrla nova 2045. godina

Niko ne spominje priču. A priča je prije vrhunski komad spekulativne fikcije, nego tvrdog sci-fi-a. Naši protogonisti Public Security Section 9 nisu više državni igrači, nego plaćenici (privatna vojska). Ako vas je ikad zanimalo kako će izgledati moderni rat u slijedećim decenijama gledajte ovaj serijal. Sve od “velikog paščeta” do razornih dronova su vjerno oruđe ratne ekonomije. Gospodari to nazivaju “samoodrživim” ratom. Beskonačni proxy ratovi koji donose profit svim stranama. Zvuči realno, zar ne?

Od svih stvari na svijetu, serijal me podsjeća na “Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots” (2008.). Svijet video igre Hidea Kojime je takođe bio izgrađen na ratnoj ekonomiji. S tim da je “Ghost in the Shell: SAC_2045” otišao korak dalje. Umjesto “građanskog” rata u Siriji, pokazali su rat u Americi.

U tim lošim recenzijama, autori su se rugali što heroina Motoko Kusanagi pije Budweiser pivo. Tu je i lik iz NSA-a agent Smith (doslovno izgleda kao Agent iz Matrix-a) koji puši Lucky Strike. Moram priznati ako postoji neka loša stvar u animeu, to su određeni dizajni likova. Tipa taj Agent Smith. Ili to što je ilustrator zadužen za dizajn likova nacrtao samog sebe kao sledeću etapu evolucije čovječanstva. Ne zajebavam se.

Ilya Kuvshinov, ruski ilustrator iz Japana je zadužen za novi dizajn dobro poznatih likova. Ako “Genije” Hideo Kojima za nekog drugog kaže da je genije, odmah postanem skeptičan. Hipster Ilija crta stereotipična waifu sranja. Major Motoko Kusanagi je snažni ženski protogonist. Razlika između dva serijala je petnaest godina, a Motoko nikada nije izledala mlađe. Vrhunski dizajn. Najvjerovatnije Iliju nije bolio k***c. Poput Kojime više je bio zaokupljen s tim da gurne svoju facu u djelo. Egomanijaci.

Ako vam ne smeta nesrećni dizajn, uživaćete u dobroj priči. Što je i za očekivati od Ghost in the Shell-a. Možda nema pretjeranog filozofiranja, ali i dalje je pametnije od konkurencije.